ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Εισαγωγή

Η συνεχής ανάπτυξη της επιστήμης της Χημείας αλλά και των άλλων συναφών επιστημών καθιστούν αναγκαία την κατά καιρούς αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος. Το πρόγραμμα σπουδών που διαμορφώθηκε στην υπ' αριθ. 7/15-6-2010 συνεδρίαση της Συνέλευσης του Τμήματος Χημείας εφαρμόζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 και έχει διανύσει έξι χρόνια ζωής.  Η μελέτη της εφαρμογής του όλα αυτά τα χρόνια και οι σχετικές προτάσεις βελτίωσης, που διατυπώθηκαν από τους εξωτερικούς αξιολογητές,  οδήγησαν σε παρεμβάσεις περιορισμένης κλίμακας, ώστε να το καταστήσουν περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό ως προς τις προσφερόμενες γνώσεις και δεξιότητες. Οι παρεμβάσεις αυτές έλαβαν βεβαίως υπ' όψιν τους και την παράδοση του Τμήματος σε συγκεκριμένες διδακτικές και ερευνητικές περιοχές της Χημείας, αλλά και την υπάρχουσα κατάσταση στην αγορά εργασίας των αποφοίτων μας.

Το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο εγκρίθηκε στην υπ' αριθ. 7/7-6-2016 συνεδρίαση της Συνέλευσης του Τμήματος Χημείας, αρχίζει την εφαρμογή του από το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 και αφορά μόνον στους νέους φοιτητές.

Οι φοιτητές που ενεγράφησαν τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη θα ακολουθούν το παλαιό πλέον πρόγραμμα σπουδών (ΠΠΣ) μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αλλαγές στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σπουδών

  • Το μάθημα 'Γενική Χημεία' (μάθημα του 1ου εξαμήνου του ΠΠΣ) με 10 ΠΜ αντικαθίσταται από τα μαθήματα: A) 'Εισαγωγή στην Ανόργανη Χημεία' με 5 ΠΜ και B) 'Δομή, Δραστικότητα και Μηχανισμοί στην Οργανική Χημεία' με 5ΠΜ.
  • Τα υπόλοιπα, νυν υπάρχοντα, μαθήματα της Οργανικής Χημείας προωθούνται αντίστοιχα σε μικρότερα εξάμηνα (2ο-4ο). Επίσης, για την καλύτερη κατανόηση και αφομοίωση της ύλης, το μάθημα του 4ου εξαμήνου με 10 ΠΜ (περιλαμβάνει και εργαστήριο) σπάζει σε δύο μαθήματα των 5 ΠΜ έκαστο, που το ένα περιλαμβάνει τη Φασματοσκοπία (μαζί με το εργαστήριο) και το άλλο την Ετεροκυκλική Χημεία και τη Χημεία Βιομορίων (παλαιότερα, στο ΠΠΣ, όλα αυτά τα αντικείμενα διδάσκονταν σε ένα εξάμηνο (το 5ο). Τέλος, στο 5ο εξάμηνο, που περιλαμβάνει το περισσότερο απαιτητικό εργαστήριο της Οργανικής Χημείας, το θεωρητικό μέρος του μαθήματος είναι η 'Συνθετική Οργανική Χημεία' (μάθημα επιλογής του 7ου εξαμήνου του ΠΠΣ).
  • Αντίστοιχα, τα μη-Χημικά μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής του 1ου και 3ου εξαμήνου μεταφέρονται στο 8ο εξάμηνο με την εξαίρεση του μαθήματος 'Στοιχεία Γενικής Βιολογίας' (μετονομάζεται σε 'Γενική Βιολογία' και διατηρεί την ίδια ύλη) που μετατρέπεται σε μάθημα υποχρεωτικό για όλους τους φοιτητές.
  • Το μάθημα του ΠΠΣ 'Μαθηματικά για Χημικούς' του 1ου εξαμήνου διατηρείται ως έχει και στο αναθεωρημένο, αλλά θα συμπεριλαμβάνει στην ύλη του και εισαγωγή στις Πιθανότητες και τη Στατιστική, ενώ δημιουργείται ένα ακόμη μάθημα Μη-Χημικό Ελεύθερης Επιλογής στο 8ο εξάμηνο με αντικείμενο την 'Εφαρμοσμένη Στατιστική'.
  • Τα υπόλοιπα μαθήματα του ΠΠΣ για τα εξάμηνα 1-5 παραμένουν ως έχουν και στο αναθεωρημένο. Στο 6ο εξάμηνο, πέραν του μαθήματος κορμού Βιοχημεία-2, υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές είναι και τα μαθήματα 'Αρχές Χημικής Τεχνολογίας' και 'Χημεία Τροφίμων'. Το 6ο εξάμηνο συμπληρώνεται και με 1 μάθημα περιορισμένης επιλογής, των οποίων η λίστα έχει μερικώς αλλάξει.
  • Στο 7ο και 8ο εξάμηνο προσφέρονται πλέον 3 μαθήματα περιορισμένης επιλογής (των 5 ΠΜ έκαστο), 5 χημικά μαθήματα ελεύθερης επιλογής (των 4 ΠΜ έκαστο) και 2 μη-χημικά μαθήματα ελεύθερης επιλογής (των 3 ΠΜ έκαστο).
  • Βεβαίως στο 7ο και 8ο εξάμηνο εκπονείται υποχρεωτικά από όλους τους φοιτητές και η Πειραματική Πτυχιακή Εργασία (ΠΠΕ) με σύνολο ΠΜ 19. Επιπλέον εισάγεται και ως εναλλακτική δυνατότητα η εκπόνηση Θεωρητικής Πτυχιακής Εργασίας (ΘΠΕ) με 6 ΠΜ που θα συνοδεύεται από μαθήματα συνολικού φόρτου εργασίας 13 ΠΜ.

Επικαιροποιημένος Οδηγός Σπουδών

Latest announces - Πρόσφατες ανακοινώσεις

Must read - Πρέπει να διαβάσω

Επικοινωνία

Τμήμα Χημείας
Πανεπιστήμιο Πατρών
Πανεπιστημιούπολη
Ρίο Αχαΐας
26504 Ελλάδα
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλέφωνο: (+302610) 996202 & 996205 (προπτυχιακά), 996203 & 996204 (μεταπτυχιακά)

Λίστες ανακοινώσεων

Οι παρακάτω λίστες ανακοινώσεων είναι διαθέσιμες για το Τμήμα Χημείας.

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ)

Για εγγραφή στη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για διαγραφή από τη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ΛΙΣΤΑ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΤΜΗΜΑΤΟΣ)...