Διάκριση διδακτορικής διατριβής του τμήματος

Η διδακτορική διατριβή του Δρ. Παναγιώτη Τσοκανά τιμήθηκε με το βραβείο “Springer Theses Award”, στο πλαίσιο του οποίου επανεκδόθηκε ως βιβλίο στην συλλογή βιβλίων “Springer Theses” (https://www.springer.com/series/8790).

Η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων συλλέγει εξαιρετικές διδακτορικές διατριβές από έναν αυστηρά περιορισμένο αριθμό STEM πανεπιστημιακών τμημάτων παγκοσμίως με υψηλή κατάταξη. Κάθε βιβλίο αυτής της σειράς έχει προταθεί προς έκδοση και υποστηριχθεί από δύο αναγνωρισμένους ειδικούς στο αντικείμενο του βιβλίου. Επίσης, κάθε βιβλίο επιλέγεται από τον Springer για την επιστημονική του ακρίβεια και την υψηλή επίδραση του περιεχομένου του στο σχετικό πεδίο έρευνας. Τέλος, κάθε βιβλίο περιλαμβάνει μια εκτεταμένη εισαγωγή στο αντικείμενο της διατριβής και ένα προλόγισμα από τον επιβλέποντα της διατριβής που εξηγεί την ειδική συνάφεια της εργασίας για το πεδίο.

Ο Δρ. Παναγιώτης Τσοκανάς είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών. Η διδακτορική διατριβή του έχει τίτλο «Θραυστομηχανική ανάλυση πολύστρωτων δοκών με ελαστικές συζεύξεις και υγροθερμικές τάσεις. Εφαρμογή σε κολλητούς συνδέσμους μετάλλων με σύνθετα υλικά». Η διατριβή εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων (Διευθυντής: Καθηγητής Βασίλειος Κωστόπουλος) του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών. Επιβλέπων της διατριβής διετέλεσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Θεόδωρος Λούτας.

Σύνδεσμος: https://link.springer.com/book/9783031176203

Tags:

Προς κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνω για τη δημοσιεύση μιας νέας σημαντικής συλλογής επιστημονικών άρθρων στο ερευνητικό θεματικό πεδίο Molecules of Extracellular Matrix as Cancer Targets από τους Frontiers και τα περιοδικά Frontiers in Oncology και Frontiers in Cell & Developmental Biology (impact factors: 5.738 & 6.081, αντίστοιχα)για την οποία έχω την τιμή να συντονίζω ως προσκεκλημένος εκδότης και corresponding editor με συναδέλφους του εξωτερικού.

Πληροφορίες για τη συλλογή, το επιστημονικό πεδίο, και τις θεματικές ενότητες εργασιών δίνονται στη συνέχεια στην Αγγλική και Ελληνική μετάφραση, καθώς και στους αντίστοιχους συνδέσμους. 

Η συλλογή περιλαμβάνει 27 άρθρα (18 original research, 8 review articles, 1 editorial), με τη συμμετοχή 166 συγγραφέων/ερευνητών από 18 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη συγκεντώσει περισσότερα από 34.500 views/downloads.

Τα άρθρα είναι πλήρως διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό μέσω ανοιχτής πρόσβασης (open access-Creative Commons Attribution License).

Με εκτίμηση,

Νίκος Καραμάνος

Tags:

Προς κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω την έκδοση του 5ου τόμου (περίοδος 2021-2022), 502 σελίδων, με τίτλο:

The Extracellular Matrix and the Tumor Microenvironment 

 • Ilona Kovalszky, 
 • Marco Franch &
 • Laura D. Alaniz, eds. (2022),

της διεθνούς κυκλοφορίας επιστημονικής σειράς βιβλίων:

Biology of Extracellular Matrix του εκδοτικού οίκου Springer-Nature

Nikos Karamanos, Series editor.

Η επιστημονική σειρά δημοσιεύεται σε συνεργασία με την International Society for Matrix Biology (ISMB) και την American Society for Matrix Biology (ASMB) και περιλαμβάνει τα θεματικά πεδία:  Cancer BiologyCell BiologyMedical Biochemistry

Σύντομη περιγραφή του Βιβλίου: Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά και καλύτερα μελετημένα εξωκυτταρικά και περικυτταρικά βιομόρια του μικροπεριβάλλοντος του όγκου. Δίνει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του ρόλου τους στην ανάπτυξη του όγκου και την εξέλιξη του καρκίνου. Δώδεκα κεφάλαια εστιάζονται στο βιοχημικό και βιοφυσικό υπόβαθρο των αλλαγών του εξωκυτταρικού δικτύου βιομακρομορίων (ECM) στο στρώμα του όγκου σε σύγκριση με τη φυσιολογική κατάσταση. Αναλύονται τα κύρια συστατικά του ECM που απορυθμίζονται κατά την ανάπτυξη του καρκίνου και πώς σχετίζονται με την εξέλιξη του καρκίνου. Περιλαμβάνονται πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τη συνεργατική δραστηριότητα του ECM στον μεταβολισμό του όγκου, προάγοντας την εξέλιξη του καρκίνου. Δύο κεφάλαια επικεντρώνονται ειδικά στον κρίσιμο ρόλο του ECM στην αγγειογένεση του όγκου, συνδέοντας αυτή τη διαδικασία με την κυτταρική διήθηση και τη μεταστατική συμπεριφορά των όγκων. Το τελευταίο μέρος περιγράφει πώς o ECM επηρεάζει την επιτυχία της ανοσολογικής και χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο, τις δυνατότητές του ως βιοδείκτες για τη διάγνωση, την πρόγνωση και τον θεραπευτικό στόχο, καθώς και τον μηχανισμό των αλλαγών που σχετίζονται με την αντίσταση στο ECM. Το βιβλίο αποτελεί μια σύγχρονη πηγή για τον ECM και τη βιολογία του καρκίνου. Οι επιστήμονες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως εισαγωγή στο πεδίο, προσφέροντας ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη μελέτη του ECM, να αποκτήσουν επίσης μια ευρύτερη επισκόπηση του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο του ECM για την επιρροή στον καρκίνο, καθώς και στην ανταπόκριση των θεραπειών. Η συνολική προσπάθεια χρησιμεύει επίσης για να εμπνεύσει τη μελλοντική έρευνα και αναδυκνείει τον ECM ως ένας σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη των θεραπευτικών παραγόντων για τον καρκίνο.

Σχετικά με την επιστημονική σειρά βιβλίων: Η βιολογία του ECM, είναι ένας σημαντικός τομέας της Βιοχημείας, κυτταρικής και μοριακής βιολογίας. Τα συστατικά του ECM είναι μοναδικά ως προς τη δομή, τη σύνθεση και τη λειτουργία τους, και κάθε κατηγορία μακρομορίων ECM έχει σχεδιαστεί για να αλληλεπιδρά με άλλα μακρομόρια για να παράγει τις μοναδικές φυσικές ιδιότητες και ιδιότητες κυτταρικής σηματοδότησης που υποστηρίζουν τη δομή και τη λειτουργία των ιστών. O ECM συνδέει τα πάντα σε ένα δυναμικό δίκτυο που παρέχει αντοχή και ελαστικότητα στους ιστούς, αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς της κυτταρικής επιφάνειας και ελέγχει τη διαθεσιμότητα αυξητικών παραγόντων. Τα θέματα αυτής της επιστημονικής σειράς περιλαμβάνουν την κυτταρική διαφοροποίηση, την ανάπτυξη και την αναδιαοργάνωση των ιστών. Κάθε τόμος παρέχει μια εις βάθος επίκαιρη επισκόπηση ενός συγκεκριμένου θέματος και προσφέρει μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για μεταπτυχιακούς και ερευνητές.

_______________________

Nikos Karamanos, PhD, ERT
Professor of Biochemistry 
E-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Board Member: ISMB (vice-president)  I HSBMB (president)

Series editor: Biology of ECM
Book editor: ECM Pathobiology & Signaling 
Editor: FEBS J
Associate Editor: Cellular & Molecular Oncology (Frontiers) I Cancers
Profiles:  Dept website I Google Scholar I ResearchGate I Orcid I   

Representative Conferences: MBE2016 I Febs-mpst2022 I 

Tags:

«Σε συνέχεια της προσπάθειας του Ιδρύματος για την εγγραφή των αποφοίτων του στο Δίκτυο Αποφοίτων: https://alumni.upatras.gr/, σας υπενθυμίζουμε ότι η εγγραφή μπορεί να γίνει ως εξής:

 • Είτε ο ίδιος ο απόφοιτος εγγράφεται ηλεκτρονικά  https://alumni.upatras.gr/register/
 • Είτε συμπληρώνει  τη συνημμένη αίτηση και την αποστέλλει ηλεκτρονικά στη γραμματεία του Τμήματος. Η γραμματεία συγκεντρώνει τις αιτήσεις και τις διαβιβάζει στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής.

Η εγγραφή στο Δίκτυο Αποφοίτων είναι προαιρετική.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Επισημαίνεται ότι:

- μετά από την επιτυχημένη εγγραφή των αιτούντων στο κοινωνικό δίκτυο αποφοίτων, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων δεν  αποθηκεύει, χρησιμοποιεί και εν γένει επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα που αναγράφονται στις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και την άσκηση των δικαιωμάτων μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν το σύνδεσμο: https://www.upnet.gr/symmorfosi-me-to-geniko-kanonismo-prostasias-dedomenon/

- οι αιτούντες μπορούν να διαγραφούν από το δίκτυο αποφοίτων, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν, στέλνοντας email διαγραφής στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  Οι παραπάνω πληροφορίες, αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αναγράφονται και στην επισυναπτόμενη αίτηση»

ΔΙΕΥΘ ΓΡΑΜΜ ΚΑΙ ΑΚΑΔ ΔΟΜΩΝ

Το Κέντρο  Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, σας υπενθυμίζει:

Το τελευταίο μας ραντεβού  για την αιμοδοσία του Ιουνίου είναι:

Πέμπτη 09-06-2022, 9:30-13:30, στο χώρο της φοιτητικής μέριμνας του κτηρίου Α.

Μπορούν να προσέλθουν, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι έναντι του SARS Cov-2 υποψήφιοι αιμοδότες, αρκεί:

 • να μην έχουν συμπτωματολογία ίωσης
 • να μην έχουν έρθει σε επαφή με γνωστό ενεργό κρούσμα Covid-19 το τελευταίο 15ημερο
 • να έχουν περάσει τουλάχιστον 28 ημέρες από την έναρξη συμπτωμάτων Covid-19
 • αν έχουν εμβολιασθεί πρόσφατα και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα, αλλιώς, μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό
 • η προσκόμιση αρνητικού self ή rapid test είναι προαιρετική

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή απορία, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας, στο τηλ.: 2613603668 ή στο e-mail Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο  Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, σας υπενθυμίζει:

Το ραντεβού μας για την αιμοδοσία του Μαρτίου  είναι:

Πέμπτη 12-05-2022, 9:30-13:30, στο χώρο της φοιτητικής μέριμνας του κτηρίου Α.

Μπορούν να προσέλθουν, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι έναντι του SARS Cov-2 υποψήφιοι αιμοδότες, αρκεί:

 • να μην έχουν συμπτωματολογία ίωσης
 • να μην έχουν έρθει σε επαφή με γνωστό ενεργό κρούσμα Covid-19 το τελευταίο 15ημερο
 • να έχουν περάσει τουλάχιστον 28 ημέρες από την έναρξη συμπτωμάτων Covid-19
 • αν έχουν εμβολιασθεί πρόσφατα και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα, αλλιώς, μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό
 • η προσκόμιση αρνητικού self ή rapid test είναι προαιρετική

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή απορία, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας, στο τηλ.: 2613603668 ή στο e-mail Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ131 κινητικότητα για Πρακτική Άσκηση  ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 ανακοινώθηκαν οι παρακάτω προκηρύξεις:

1) Προκήρυξη Erasmus+ για Πρακτική Άσκηση στην Ευρώπη ακαδ. έτους 2022-2023 στο https://www.upatras.gr/prokiryxi-erasmus-gia-praktiki-askisi-stin-evropi-akad-etous-2022-2023/ και

2) Προκήρυξη για Πρακτική Άσκηση σε Ελληνικές Αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών μέσω Erasmus+ ακαδ. έτους 2022-2023 στο https://www.upatras.gr/prokiryxi-erasmus-gia-praktiki-askisi-stin-evropi-akad-etous-2022-2023/

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων

Πανεπιστήμιο Πατρών (GPATRA01)

Τηλ.: +30 2610 969029

email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Latest announces - Πρόσφατες ανακοινώσεις

Must read - Πρέπει να διαβάσω

Επικοινωνία

Τμήμα Χημείας
Πανεπιστήμιο Πατρών
Πανεπιστημιούπολη
Ρίο Αχαΐας
26504 Ελλάδα
Email chemsecr@upatras.gr
Τηλέφωνο (+302610) 996202 & 996205 (προπτυχιακά), 996203 & 996204 (μεταπτυχιακά)

Έντυπα Γραμματείας

Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχουν συγκεντρωμένα τα έντυπα της Γραμματείας:

Λίστες ανακοινώσεων

Οι λίστες ανακοινώσεων για το Τμήμα είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο:

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.