Α) Μαθήματα και ύλη
Στο Τμήμα Χημείας κατατάσσονται πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και πτυχιούχοι ανώτερων σχολών διετούς και υπερδιετούς κύκλου σπουδών, μετά από γραπτές εξετάσεις στα ακόλουθα τρία μαθήματα:
1) Εισαγωγή στην Ανόργανη Χημεία
Ύλη
Χημεία και Μετρήσεις, Άτομα, Μόρια και Ιόντα, Υπολογισμοί με Χημικούς Τύπους και Εξισώσεις, Χημικές Αντιδράσεις: Εισαγωγή, Η κβαντική θεωρία του ατόμου, Ηλεκτρονικές Δομές και Περιοδικότητα, Ιοντικός και Ομοιοπολικός Δεσμός, Μοριακή Γεωμετρία και Θεωρία του Χημικού Δεσμού.
Συγγράματα
Ν. Κλούρας, “Σύγχρονη Γενική Χημεία”, 1η Έκδοση, Μετάφραση από την αγγλική του συγγράμματος των D.D. Ebbing και S.D. Gammon “General Chemistry”, 10th Edition 2013, Εκδόσεις Π. Τραυλός, 2014.
2) Δομή, Δραστικότητα και Μηχανισμοί στην Οργανική Χημεία
Ύλη
Οργανική Χημεία-Οργανικές Ενώσεις, Ονοματολογία κύριων ομόλογων σειρών οργανικών ενώσεων, Δεσμοί στην Οργανική Χημεία, Δομή Οργανικών Ενώσεων-Στερεοχημεία, Αντιδραστικότητα (reactivity) στην Οργανική Χημεία (Αντιδράσεις - Μηχανισμοί), Οξύτητα-Βασικότητα, Δραστικά ενδιάμεσα στην Οργανική Χημεία, Γενικοί μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων με απλά παραδείγματα
Συγγράματα
McMurry, “Οργανική Χημεία”, Απόδ/ση στα Ελληνικά: Α. Βάρβογλης, Μ. Ορφανόπουλος, Ι. Σμόνου, κ.ά., Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012
3) Φυσικοχημεία -1
Ύλη
Ιδιότητες των αερίων, Ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής, ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής, μαθηματικός ορισμός μιας αντιστρεπτής μεταβολής, ο κύκλος του Carnot σε διάγραμμα S-T, ο τρίτος νόμος της θερμοδυναμικής και η αδυναμία προσέγγισης του απόλυτου μηδενός, αλλαγές καταστάσεων.
Συγγράματα
Atkins, J. De Paula, “Φυσικοχημεία”, Μτφρ. Σπ. Αναστασιάδης, κ.ά., Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015.
Αναλυτικές λεπτομέρειες για την ύλη των ανωτέρω μαθημάτων υπάρχουν στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος Χημείας.
Β) Απαλλαγή από μαθήματα (για τους επιτυχόντες)
1) Εισαγωγή στην Ανόργανη Χημεία
Η εξεταζόμενη ύλη αντιστοιχεί και ο επιτυχών απαλλάσσεται από την εξέταση στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος «Εισαγωγή στην Ανόργανη Χημεία» του ΠΠΣ του Τμήματος Χημείας. Για την κατάθεση του τελικού βαθμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο περίγραμμα του μαθήματος, ο επιτυχών θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς την εργαστηριακή εκπαίδευση στο μάθημα «Εισαγωγή στην Ανόργανη Χημεία».
2) Δομή, Δραστικότητα και Μηχανισμοί στην Οργανική Χημεία
Η εξεταζόμενη ύλη αντιστοιχεί και ο επιτυχών απαλλάσσεται από την εξέταση του μαθήματος «Δομή, Δραστικότητα και Μηχανισμοί στην Οργανική Χημεία».
3) Φυσικοχημεία -1
Η εξεταζόμενη ύλη αντιστοιχεί και ο επιτυχών απαλλάσσεται από την εξέταση του μαθήματος «Φυσικοχημεία -1».
Γ) Κατάταξη σε εξάμηνα σπουδών
α) Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Χημικών Μηχανικών των ΑΕΙ κατατάσσονται στο Ε΄ εξάμηνο σπουδών:
β) Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Βιολογίας κατατάσσονται στο Δ’ εξάμηνο σπουδών.
γ) Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων ΑΕΙ κατατάσσονται στο Γ΄ εξάμηνο σπουδών.
δ) Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων ΤΕΙ κατατάσσονται στο Γ΄ εξάμηνο σπουδών.
ε) Οι πτυχιούχοι διετούς και υπερδιετούς κύκλου σπουδών κατατάσσονται στο Α΄ εξάμηνο σπουδών.