Σας ενημερώσουμε ότι στο ΦΕΚ 7124/τ. Β΄/31.12.2022 δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ.101678/29.12.2022 απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα  «Τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού του Πανεπιστημίου Πατρών (Β΄3899/2019)».

Ειδικότερα στην απόφαση περιλαμβάνονται θέματα ανώτατης διάρκειας φοίτησης, μερικής φοίτησης και διακοπής σπουδών με αναστολή φοίτησης με βάσει τα οριζόμενα στα άρθρα 76 και 454 παρ. 3 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141).

Επισυνάπτεται επεξηγηματικός Πίνακας.

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα,

Την Πέμπτη 8/12 και ώρα 10-1μμ, θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στο αμφιθέατρο της φοιτητικής εστίας.

Με εκτίμηση

Κούγελου Ματίνα

Αιματολόγος 

Διευθύντρια ΕΣΥ

Κέντρο Αίματος ΠΓΝΠ

Την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Βουλευτή Επικρατείας, Καθηγητή κ. Χρήστου Ταραντίλη, Προέδρου της Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας της Βουλής των Ελλήνων, στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στα πλαίσια της επίσκεψής του, ο κ. Ταραντίλης επισκέφτηκε το Τμήμα Χημείας και ενημερώθηκε για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Πολυμερών του Τομέα Χημικών Εφαρμογών, Χημικής Ανάλυσης και Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος. Παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου στους τομείς των Υλικών για Ενεργειακές Εφαρμογές, όπως Πολυμερικές Μεμβράνες για Κυψελίδες Καυσίμου, Συστήματα Ηλεκτρόλυσης για Παραγωγή Υδρογόνου, καθώς και την Ανάπτυξη Υλικών για θέματα Ποιότητας Ζωής, με κύρια παραδείγματα τα αντιμικροβιακά πολυμερή και τα πολυμερή που αξιοποιούνται για τη βελτίωση των ιδιοτήτων υφασμάτων και επικαλύψεων.

Ακολούθησε συζήτηση και ξενάγηση στους χώρους το Ερευνητικού Εργαστηρίου με την παρουσίαση προϊόντων που έχουν προκύψει από την ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου. Ο κ. Ταραντίλης συζήτησε με τα μέλη του Εργαστηρίου όπως και τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες που του παρουσιάστηκαν.

Tags:

Ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Νίκος Καραμάνος επιλέχθηκε  από την Clarivate - Web of Science, στους Highly Cited researchers 2022. Σημειώνεται ότι για το 2022 μόνο 7.000 ερευνητές (περίπου το 0,1% των ερευνητών του κόσμου) έχουν λάβει αυτήν την σημαντική διάκριση.

Το Τμήμα Χημείας συγχαίρει τον κ. Νίκο Καραμάνο για αυτή την σημαντική διάκριση η οποία τιμά το Τμήμα Χημείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών και τονίζει την υψηλού επιπέδου έρευνα που διενεργείται σε αυτό.

Tags:

Προς κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνω για τη δημοσιεύση μιας νέας σημαντικής συλλογής επιστημονικών άρθρων στο ερευνητικό θεματικό πεδίο Molecules of Extracellular Matrix as Cancer Targets από τους Frontiers και τα περιοδικά Frontiers in Oncology και Frontiers in Cell & Developmental Biology (impact factors: 5.738 & 6.081, αντίστοιχα)για την οποία έχω την τιμή να συντονίζω ως προσκεκλημένος εκδότης και corresponding editor με συναδέλφους του εξωτερικού.

Πληροφορίες για τη συλλογή, το επιστημονικό πεδίο, και τις θεματικές ενότητες εργασιών δίνονται στη συνέχεια στην Αγγλική και Ελληνική μετάφραση, καθώς και στους αντίστοιχους συνδέσμους. 

Η συλλογή περιλαμβάνει 27 άρθρα (18 original research, 8 review articles, 1 editorial), με τη συμμετοχή 166 συγγραφέων/ερευνητών από 18 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη συγκεντώσει περισσότερα από 34.500 views/downloads.

Τα άρθρα είναι πλήρως διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό μέσω ανοιχτής πρόσβασης (open access-Creative Commons Attribution License).

Με εκτίμηση,

Νίκος Καραμάνος

Προς κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω την έκδοση του 5ου τόμου (περίοδος 2021-2022), 502 σελίδων, με τίτλο:

The Extracellular Matrix and the Tumor Microenvironment 

  • Ilona Kovalszky, 
  • Marco Franch &
  • Laura D. Alaniz, eds. (2022),

της διεθνούς κυκλοφορίας επιστημονικής σειράς βιβλίων:

Biology of Extracellular Matrix του εκδοτικού οίκου Springer-Nature

Nikos Karamanos, Series editor.

Η επιστημονική σειρά δημοσιεύεται σε συνεργασία με την International Society for Matrix Biology (ISMB) και την American Society for Matrix Biology (ASMB) και περιλαμβάνει τα θεματικά πεδία:  Cancer BiologyCell BiologyMedical Biochemistry

Σύντομη περιγραφή του Βιβλίου: Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά και καλύτερα μελετημένα εξωκυτταρικά και περικυτταρικά βιομόρια του μικροπεριβάλλοντος του όγκου. Δίνει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του ρόλου τους στην ανάπτυξη του όγκου και την εξέλιξη του καρκίνου. Δώδεκα κεφάλαια εστιάζονται στο βιοχημικό και βιοφυσικό υπόβαθρο των αλλαγών του εξωκυτταρικού δικτύου βιομακρομορίων (ECM) στο στρώμα του όγκου σε σύγκριση με τη φυσιολογική κατάσταση. Αναλύονται τα κύρια συστατικά του ECM που απορυθμίζονται κατά την ανάπτυξη του καρκίνου και πώς σχετίζονται με την εξέλιξη του καρκίνου. Περιλαμβάνονται πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τη συνεργατική δραστηριότητα του ECM στον μεταβολισμό του όγκου, προάγοντας την εξέλιξη του καρκίνου. Δύο κεφάλαια επικεντρώνονται ειδικά στον κρίσιμο ρόλο του ECM στην αγγειογένεση του όγκου, συνδέοντας αυτή τη διαδικασία με την κυτταρική διήθηση και τη μεταστατική συμπεριφορά των όγκων. Το τελευταίο μέρος περιγράφει πώς o ECM επηρεάζει την επιτυχία της ανοσολογικής και χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο, τις δυνατότητές του ως βιοδείκτες για τη διάγνωση, την πρόγνωση και τον θεραπευτικό στόχο, καθώς και τον μηχανισμό των αλλαγών που σχετίζονται με την αντίσταση στο ECM. Το βιβλίο αποτελεί μια σύγχρονη πηγή για τον ECM και τη βιολογία του καρκίνου. Οι επιστήμονες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως εισαγωγή στο πεδίο, προσφέροντας ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη μελέτη του ECM, να αποκτήσουν επίσης μια ευρύτερη επισκόπηση του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο του ECM για την επιρροή στον καρκίνο, καθώς και στην ανταπόκριση των θεραπειών. Η συνολική προσπάθεια χρησιμεύει επίσης για να εμπνεύσει τη μελλοντική έρευνα και αναδυκνείει τον ECM ως ένας σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη των θεραπευτικών παραγόντων για τον καρκίνο.

Σχετικά με την επιστημονική σειρά βιβλίων: Η βιολογία του ECM, είναι ένας σημαντικός τομέας της Βιοχημείας, κυτταρικής και μοριακής βιολογίας. Τα συστατικά του ECM είναι μοναδικά ως προς τη δομή, τη σύνθεση και τη λειτουργία τους, και κάθε κατηγορία μακρομορίων ECM έχει σχεδιαστεί για να αλληλεπιδρά με άλλα μακρομόρια για να παράγει τις μοναδικές φυσικές ιδιότητες και ιδιότητες κυτταρικής σηματοδότησης που υποστηρίζουν τη δομή και τη λειτουργία των ιστών. O ECM συνδέει τα πάντα σε ένα δυναμικό δίκτυο που παρέχει αντοχή και ελαστικότητα στους ιστούς, αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς της κυτταρικής επιφάνειας και ελέγχει τη διαθεσιμότητα αυξητικών παραγόντων. Τα θέματα αυτής της επιστημονικής σειράς περιλαμβάνουν την κυτταρική διαφοροποίηση, την ανάπτυξη και την αναδιαοργάνωση των ιστών. Κάθε τόμος παρέχει μια εις βάθος επίκαιρη επισκόπηση ενός συγκεκριμένου θέματος και προσφέρει μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για μεταπτυχιακούς και ερευνητές.

_______________________

Nikos Karamanos, PhD, ERT
Professor of Biochemistry 
E-mail: n.k.karamanos@upatras.gr 

Board Member: ISMB (vice-president)  I HSBMB (president)

Series editor: Biology of ECM
Book editor: ECM Pathobiology & Signaling 
Editor: FEBS J
Associate Editor: Cellular & Molecular Oncology (Frontiers) I Cancers
Profiles:  Dept website I Google Scholar I ResearchGate I Orcid I   

Representative Conferences: MBE2016 I Febs-mpst2022 I 

«Σε συνέχεια της προσπάθειας του Ιδρύματος για την εγγραφή των αποφοίτων του στο Δίκτυο Αποφοίτων: https://alumni.upatras.gr/, σας υπενθυμίζουμε ότι η εγγραφή μπορεί να γίνει ως εξής:

  • Είτε ο ίδιος ο απόφοιτος εγγράφεται ηλεκτρονικά  https://alumni.upatras.gr/register/
  • Είτε συμπληρώνει  τη συνημμένη αίτηση και την αποστέλλει ηλεκτρονικά στη γραμματεία του Τμήματος. Η γραμματεία συγκεντρώνει τις αιτήσεις και τις διαβιβάζει στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής.

Η εγγραφή στο Δίκτυο Αποφοίτων είναι προαιρετική.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Επισημαίνεται ότι:

- μετά από την επιτυχημένη εγγραφή των αιτούντων στο κοινωνικό δίκτυο αποφοίτων, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων δεν  αποθηκεύει, χρησιμοποιεί και εν γένει επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα που αναγράφονται στις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και την άσκηση των δικαιωμάτων μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν το σύνδεσμο: https://www.upnet.gr/symmorfosi-me-to-geniko-kanonismo-prostasias-dedomenon/

- οι αιτούντες μπορούν να διαγραφούν από το δίκτυο αποφοίτων, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν, στέλνοντας email διαγραφής στο panen@upatras.gr  Οι παραπάνω πληροφορίες, αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αναγράφονται και στην επισυναπτόμενη αίτηση»

ΔΙΕΥΘ ΓΡΑΜΜ ΚΑΙ ΑΚΑΔ ΔΟΜΩΝ

Το Κέντρο  Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, σας υπενθυμίζει:

Το τελευταίο μας ραντεβού  για την αιμοδοσία του Ιουνίου είναι:

Πέμπτη 09-06-2022, 9:30-13:30, στο χώρο της φοιτητικής μέριμνας του κτηρίου Α.

Μπορούν να προσέλθουν, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι έναντι του SARS Cov-2 υποψήφιοι αιμοδότες, αρκεί:

  • να μην έχουν συμπτωματολογία ίωσης
  • να μην έχουν έρθει σε επαφή με γνωστό ενεργό κρούσμα Covid-19 το τελευταίο 15ημερο
  • να έχουν περάσει τουλάχιστον 28 ημέρες από την έναρξη συμπτωμάτων Covid-19
  • αν έχουν εμβολιασθεί πρόσφατα και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα, αλλιώς, μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό
  • η προσκόμιση αρνητικού self ή rapid test είναι προαιρετική

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή απορία, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας, στο τηλ.: 2613603668 ή στο e-mail kentroaimatos@gmail.com

Latest announces - Πρόσφατες ανακοινώσεις

Must read - Πρέπει να διαβάσω

Contact

Dept of Chemistry
University of Patras
University Campus
Rio Achaias
26504 Greece
Email: chemsecr@upatras.gr
Tel: (+302610) 996202 & 996205 (postsec), 996203 & 996204 (gradsec)

Έντυπα Γραμματείας

Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχουν συγκεντρωμένα τα έντυπα της Γραμματείας:

Λίστες ανακοινώσεων

Οι λίστες ανακοινώσεων για το Τμήμα είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο:

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.