
Αναπληρώτρια Καθηγἠτρια
Τηλέφωνο: (+302610) 962979
Προσωπική Ιστοσελίδα: http://www.chem.upatras.gr/faculty/mantzourani
Κατάλογος δημοσιεύσεων:
Φόρμα επικοινωνίας: Μαντζουράνη Ιωάννα
Βιογραφικό Σημείωμα
Ακαδημαϊκή Εξέλιξη:
- Σεπτέμβριος 2000 - Ιούνιος 2004: Πτυχίο Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα.
- Σεπτέμβριος 2004 - Ιούνιος 2006: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα.
- Σεπτέμβριος 2008 – Noέμβριος 2011: Διδακτορικό Δίπλωμα, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημοκρότειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
- Φεβρουάριος 2012 - Σεπτέμβριος 2019: Μεταδιδακτορική Έρευνα, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ, Κατεύθυνση Μικροβιολογίας, Υγιεινής & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων.
- Σεπτέμβριος 2019 - Ιούλιος 2025: Επικ. Καθηγήτρια Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ.
- Ιούλιος 2025 - σήμερα: Αναπληρ. Καθηγήτρια Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα, Ελλάδα.
Διδασκόμενα Μαθήματα
Προπτυχιακά μαθήματα
Χημεία Tροφίμων
Χημεία & Τεχνολογία Τροφίμων- Οινολογία Ι
Χημεία & Τεχνολογία Τροφίμων- Οινολογία ΙΙ
Αμπελουργία
Ερευνητικές Δραστηριότητες
Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στο γενικότερο τομέα της Τεχνολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, με έμφαση στη παραγωγή καινοφανών προϊόντων τροφίμων και την μελέτη των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών τους ιδιοτήτων.
Eρευνητικά αντικείμενα:
- Παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων με χρήση προβιοτικών στελεχών βακτηρίων και χαρακτηρισμών των ιδιοτήτων τους και των οφελών για τον καταναλωτή.
- Παρασκευή ροφημάτων φρούτων και λαχανικών και φυτικών γαλάτων με την εφαρμογή στελεχών και μελέτη ιδιοτήτων προβιοτικής και αντιοξειδωτικής δράσης, οργανοληπτικού προφίλ, διατηρησιμότητας κτλ.
- Εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών συντήρησης (μαρινάδες) σε κρεατοσκευάσματα και μελέτη των μικροβιολογικών τους ιδιοτήτων, της επιμήκυνσης της διάρκειας συντήρησής τους και των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστκών.
- Παρασκευή αρτοσκευασμάτων κυρίως με χρήση καινοτόμων προζυμιών και μελέτη των φυσικοχημικών-οργανοληπτικών ιδιοτήτων.
Αντιπροσωπευτικές Δημοσιεύσεις
- Mantzourani, I., Terpou, A., Bekatorou, A., Mallouchos, A., Alexopoulos, A., Kimbaris, A., ... & Plessas, S. (2020).
Functional pomegranate beverage production by fermentation with a novel synbiotic L. paracasei biocatalyst.
Food Chemistry, 308, 125658. - Mantzourani, I., Daoutidou, M., & Alexopoulos, A. (2025).
The antimicrobial effect of thymol and carvacrol in combination with organic acids against foodborne pathogens in chicken and beef meat fillets.
Microorganisms, 13(1), 182. - Mantzourani, I., Plessas, S., Odatzidou, M., Alexopoulos, A., Galanis, A., Bezirtzoglou, E., & Bekatorou, A. (2019).
Effect of a novel Lactobacillus paracasei starter on sourdough bread quality.
Food chemistry, 271, 259-265. - Mantzourani, I., Terpou, A., Alexopoulos, A., Chondrou, P., Galanis, A., Bekatorou, A., ... & Plessas, S. (2018).
Application of a novel potential probiotic Lactobacillus paracasei strain isolated from kefir grains in the production of feta-type cheese.
Microorganisms, 6(4), 121. - Mantzourani, I., Kazakos, S., Terpou, A., Alexopoulos, A., Bezirtzoglou, E., Bekatorou, A., & Plessas, S. (2018).
Potential of the probiotic Lactobacillus plantarum ATCC 14917 strain to produce functional fermented pomegranate juice.
Foods, 8(1), 4. - Mantzourani, I., Daoutidou, M., Nikolaou, A., Kourkoutas, Y., Alexopoulos, A., Tzavellas, I., ... & Plessas, S. (2023).
Microbiological stability and sensorial valorization of thyme and oregano essential oils alone or combined with ethanolic pomegranate extracts in wine marinated pork meat.
International Journal of Food Microbiology, 386, 110022.


