Επιλέξτε τη γλώσσα σας

 

Μαντζουράνη Ιωάννα

mantzourani

Αναπληρώτρια Καθηγἠτρια

Τηλέφωνο: (+302610) 962979

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://www.chem.upatras.gr/faculty/mantzourani

Κατάλογος δημοσιεύσεων:

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα 11:00-13:00
Φόρμα επικοινωνίας: Μαντζουράνη Ιωάννα

Βιογραφικό Σημείωμα

Ακαδημαϊκή Εξέλιξη:

  • Σεπτέμβριος 2000 - Ιούνιος 2004: Πτυχίο Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα.
  • Σεπτέμβριος 2004 - Ιούνιος 2006: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα.
  • Σεπτέμβριος 2008 – Noέμβριος 2011: Διδακτορικό Δίπλωμα, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης,  Δημοκρότειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
  • Φεβρουάριος 2012 - Σεπτέμβριος 2019: Μεταδιδακτορική Έρευνα, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ, Κατεύθυνση Μικροβιολογίας, Υγιεινής & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων.
  • Σεπτέμβριος 2019 - Ιούλιος 2025: Επικ. Καθηγήτρια Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ.
  • Ιούλιος 2025 - σήμερα: Αναπληρ. Καθηγήτρια  Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα, Ελλάδα.

Διδασκόμενα Μαθήματα

Προπτυχιακά μαθήματα 

Χημεία Tροφίμων
Χημεία & Τεχνολογία Τροφίμων- Οινολογία Ι
Χημεία & Τεχνολογία Τροφίμων- Οινολογία ΙΙ
Αμπελουργία


Ερευνητικές Δραστηριότητες

­

­Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στο γενικότερο τομέα της Τεχνολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, με έμφαση στη παραγωγή καινοφανών προϊόντων τροφίμων και την μελέτη των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών τους ιδιοτήτων.

Eρευνητικά αντικείμενα:

  1. Παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων με χρήση προβιοτικών στελεχών βακτηρίων και χαρακτηρισμών των ιδιοτήτων τους και των οφελών για τον καταναλωτή.
  2. Παρασκευή ροφημάτων φρούτων και λαχανικών και φυτικών γαλάτων με την εφαρμογή στελεχών και μελέτη ιδιοτήτων προβιοτικής και αντιοξειδωτικής δράσης, οργανοληπτικού προφίλ, διατηρησιμότητας κτλ.
  3. Εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών συντήρησης (μαρινάδες) σε κρεατοσκευάσματα και μελέτη των μικροβιολογικών τους ιδιοτήτων, της επιμήκυνσης της διάρκειας συντήρησής τους και των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστκών.
  4. Παρασκευή αρτοσκευασμάτων κυρίως με χρήση καινοτόμων προζυμιών και μελέτη των φυσικοχημικών-οργανοληπτικών ιδιοτήτων.

Αντιπροσωπευτικές Δημοσιεύσεις

  • Mantzourani, I., Terpou, A., Bekatorou, A., Mallouchos, A., Alexopoulos, A., Kimbaris, A., ... & Plessas, S. (2020).
    Functional pomegranate beverage production by fermentation with a novel synbiotic L. paracasei biocatalyst.
    Food Chemistry, 308, 125658.
  • Mantzourani, I., Daoutidou, M., & Alexopoulos, A. (2025).
    The antimicrobial effect of thymol and carvacrol in combination with organic acids against foodborne pathogens in chicken and beef meat fillets.
    Microorganisms, 13(1), 182.
  • Mantzourani, I., Plessas, S., Odatzidou, M., Alexopoulos, A., Galanis, A., Bezirtzoglou, E., & Bekatorou, A. (2019).
    Effect of a novel Lactobacillus paracasei starter on sourdough bread quality.
    Food chemistry, 271, 259-265.
  • Mantzourani, I., Terpou, A., Alexopoulos, A., Chondrou, P., Galanis, A., Bekatorou, A., ... & Plessas, S. (2018).
    Application of a novel potential probiotic Lactobacillus paracasei strain isolated from kefir grains in the production of feta-type cheese.
    Microorganisms, 6(4), 121.
  • Mantzourani, I., Kazakos, S., Terpou, A., Alexopoulos, A., Bezirtzoglou, E., Bekatorou, A., & Plessas, S. (2018).
    Potential of the probiotic Lactobacillus plantarum ATCC 14917 strain to produce functional fermented pomegranate juice.
    Foods, 8(1), 4.
  • Mantzourani, I., Daoutidou, M., Nikolaou, A., Kourkoutas, Y., Alexopoulos, A., Tzavellas, I., ... & Plessas, S. (2023).
    Microbiological stability and sensorial valorization of thyme and oregano essential oils alone or combined with ethanolic pomegranate extracts in wine marinated pork meat.
    International Journal of Food Microbiology, 386, 110022.

Επικοινωνία

Τμήμα Χημείας
Πανεπιστήμιο Πατρών
Πανεπιστημιούπολη
Ρίο Αχαΐας
26504 Ελλάδα
Email:
Τηλέφωνο: (+302610) 996202 & 996205 (προπτυχιακά), 996203 (μεταπτυχιακά)

youtube

Λίστες ανακοινώσεων

Οι διαθέσιμες ηλεκτρονικές λίστες ανακοινώσεων του Τμήματος Χημείας είναι:

(ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ)

Για εγγραφή στη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση:

Για διαγραφή από τη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση: ...