Τελετή Αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή Klaus A. Müllen σε Επίτιμο Διδάκτορα

Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών
Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

σας προσκαλεί
στην Τελετή Αναγόρευσης

του  Klaus A. Müllen
Ομότιμου Καθηγητή  και π. Διευθυντή
του Max Planck Institute for Polymer Research

 
σε Επίτιμο Διδάκτορα  
του Τμήματος Χημείας
του Πανεπιστημίου Πατρών

που θα πραγματοποιηθεί
  τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019 και ώρα 12.00 μ.
στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης»

(Κτίριο Διοίκησης)

***

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Προσφώνηση από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών,
Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

*

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα
της Σχολής Θετικών Επιστημών,
Καθηγητή Γεώργιο Σ. Παπαθεοδώρου

*

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο
του Τμήματος Χημείας, Καθηγητή Γεώργιο Α. Μπόκια

*

Παρουσίαση του τιμώμενου
από τον Καθηγητή του Τμήματος Χημείας,
Ιωάννη Κ. Καλλίτση

*

Ανάγνωση του Ψηφίσματος
και Τίτλου του Επιτίμου Διδάκτορος
από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών

*

Αναγόρευση του Ομότιμου Καθηγητή Klaus A. Müllen
σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας
από τον Πρόεδρο, Καθηγητή Γεώργιο A. Μπόκια

*

Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο
και επίδοση του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Πατρών
από την Πρύτανι στον τιμώμενο

*

Ομιλία του τιμώμενου, Ομότιμου Καθηγητή Klaus A. Müllen
με τίτλο:
«Is the Future Black?»

*

Δεξίωση

https://www.upatras.gr/el/node/8265

Klaus Müllen, Ομότιμος Καθηγητής και π. Διευθυντής του Max Planck Institute for Polymer Research

Ο Ομότιμος Καθηγητής Δρ. Klaus Müllen, σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας από το 1966 έως το 1969 ενώ έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας το 1971. Από το 1972 έως το 1978 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ΕΤΗ- Ζυρίχης). Από το 1979 έως το 1983 διετέλεσε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας ενώ από το 1983 έως το 1989 στο Πανεπιστήμιο του Mainz της Γερμανίας. Από το 1989 έως το 2017 υπήρξε Διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck for Polymer Research του Mainz στο κομμάτι της Συνθετικής Χημείας.
Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο επιτυχημένους χημικούς στην Ευρώπη όσον αφορά την σημασία καθώς και την ποιότητα και το εύρος της ερευνητικής του δραστηριότητας. Το ευρύ ερευνητικό φάσμα του καλύπτει την ανάπτυξη νέων αντιδράσεων σχηματισμού πολυμερών, τη μελέτη των χημικών και φυσικών ιδιοτήτων διαφόρων μορίων καθώς και πιο σύνθετων υλικών, όπως το γραφένιο, τα δενδρομερή και τα βιοσυνθετικά υβριδικά υλικά. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 1995 σχεδίασε και συνέθεσε τα πρώτα Νανογραφένια, ένα ορόσημο που οδήγησε σε πολλές σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 10 διαφορετικά έργα της ΕΕ και συνεργάστηκε με τις κορυφαίες εταιρείες χημικών σε όλο τον κόσμο. Η τεχνολογική συνάφεια της δραστηριότητάς του και η ισχυρή αλληλεπίδραση με τη βιομηχανία, αντανακλάται στο ότι έχει καταθέσει πάνω από 70 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Ο Ομότιμος Καθηγητής Δρ. Klaus Müllen υπήρξε ο πιο συχνά αναφερόμενος Γερμανός επιστήμονας στο πεδίο της Χημείας (Web of Science, InCites Essential Science Indicators, July 2015). Έχει περίπου 1.900 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, πάνω από 110.000 αναφορές, h index 143 και έχει εκπαιδεύσει 280 διδακτορικούς φοιτητές, ενώ 50 πρώην φοιτητές του κατέχουν καθηγητικές θέσεις σε διεθνή ακαδημαϊκά πανεπιστήμια και ινστιτούτα. Είναι μέλος των συντακτικών επιτροπών πολλών διεθνών περιοδικών στον τομέα της Χημείας και Αναπληρωτής Εκδότης του περιοδικού Journal of the American Chemical Society. Το 2011 βραβεύτηκε από την American Chemical Society (ACS) για την συνεισφορά του στη Χημεία των Πολυμερών, ενώ το 2012 από την BASF για την συνεισφορά στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών. Υπήρξε Πρόεδρος της German Chemical Society (2008-2009) καθώς και μέλος της Συγκλήτου της Max Planck Society (2011-2017). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Εθνικής Ακαδημίας Leopoldina, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Braunschweigische Wissenschaftliche Gesellschaft και της Academia Europaea.

 

Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση φωτογραφίζεται και βιντεοσκοπείται.
Μέρος του υλικού θα χρησιμοποιηθεί για το αρχείο του Πανεπιστημίου Πατρών και για την δημόσια προβολή της εκδήλωσης.

Latest announces - Πρόσφατες ανακοινώσεις

Must read - Πρέπει να διαβάσω

Contact

Dept of Chemistry
University of Patras
University Campus
Rio Achaias
26504 Greece
Email: chemsecr@upatras.gr
Tel: (+302610) 996202 & 996205 (postsec), 996203 & 996204 (gradsec)


View map in new window

Λίστες ανακοινώσεων

Οι παρακάτω λίστες ανακοινώσεων είναι διαθέσιμες για το Τμήμα Χημείας.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ)

Για εγγραφή στη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Για διαγραφή από τη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (ΛΙΣΤΑ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΤΜΗΜΑΤΟΣ)...