Μπεκατώρου Αργυρώ

Καθηγήτρια

Τηλέφωνο: (+302610) 997123, 962964

Fax: (+302610) 997105

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://www.chem.upatras.gr/faculty/bekatorou

Βιογραφικό Σημείωμα

ΣΠΟΥΔΕΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • 1990-1995: Πτυχίο Χημείας. Τμήμα Χημείας, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης.
  • 1996-2001: Διδακτορική Διατριβή, με υποτροφία του ΙΚΥ, στο ερευνητικό πεδίο της Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων (Τίτλος: «Χρήση Λυοφιλιωμένων Ακινητοποιημένων και μη Κυττάρων στην Παραγωγή Μπύρας»). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • 1998: Βεβαίωση Οινολογικής Εκπαίδευσης. Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • 2001: Μεταδιδακτορική έρευνα (Research Officer, Spine Point 6). School of Biomedical Sciences, University of Ulster, Μ. Βρετανία.
  • 2003-2004 & 2004-2005: Διδάσκουσα ΠΔ407 στη Βαθμίδα του Λέκτορα (Εργαστήρια Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων & Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης). Τμήμα Χημείας, Παν/μίου Πατρών.
  • 2003-2005: Μεταδιδακτορική έρευνα στα Ερευνητικά Προγράμματα του ΥΠΕΠΘ/ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ και ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. Τμήμα Χημείας Παν/μίου Πατρών.
  • 2006-2011: Λέκτορας Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • 2011-2018: Επίκουρη Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
  • 2018-σήμερα: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • 1996-1998: Πρόγραμμα DISCINOVATION, STRIDE HELLAS, ΠΡΟΤΑΣΗ 360, ΜΕΤΡΟ 3,3 "Μέθοδος παραγωγής οινοπνεύματος με καταλύτη".
  • 1997: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ)-ΕΕ για απόφοιτους Λυκείου “Διάσωση και παραγωγή με παραδοσιακό τρόπο, τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων”.
  • 1998-1999: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ για αποφοίτους ΑΕΙ  “Ποιοτικός έλεγχος στην βιομηχανία τροφίμων και υλικών συσκευασίας”.
  • 1999-2000: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΚΕΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΣΕΚ 1-318-2801, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος-ΕΕ “Αμπελουργία-Αναδιάρθρωση καλλιεργειών-Οινολογία”.
  • 1999-2001: Πρόγραμμα ΕΠΕΤ ΙΙ “Εκμετάλλευση τυρογάλακτος για την παραγωγή προϊόντων διατροφής με βιοτεχνολογικές μεθόδους”.
  • 2002-2003: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ II. Διακρατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (MSc Food Biotechnology).
  • 2003-2005: ΚΟΙΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΕΛΛΑΔΑ-ΣΕΡΒΙΑ (ΓΓΕΤ) “Παραγωγή κρασιού και μπύρας με λυοφιλιωμένα ακινητοποιημένα κύτταρα σε διάφορα συστήματα βιοαντιδραστήρων. Παραγωγή εν δυνάμει εμπορικών, ξηρών βιοκαταλυτών”.
  • 2003-2005: Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ “Στερεά απορρίμματα γεωργικών βιομηχανιών σαν υποστρώματα ακινητοποίησης κυττάρων για ζύμες αρτοποιίας”.
  • 2004-2007: Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ “Αξιοποίηση αποβλήτων ζυθοποιείου για την παραγωγή βιομάζας επιλεγμένων μικροοργανισμών για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας”.
  • 2004-2007: Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ “Το υγρό απόβλητο της τυροκόμησης ως πρώτη ύλη για την παραγωγή προβιοτικών καλλιεργειών κεφίρ για χρήση στην παραγωγή τυριών”.
  • 2007-2010: Πρόγραμμα ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΔΕΛ 13) “Παραγωγή ξηρών αρχικών καλλιεργειών με πρώτη ύλη το τυρόγαλα για προαγωγή τροφίμων”.
  • 2009-2013: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 2009  “Προϊόντα προστιθέμενης αξίας με βάση τη μονοκυτταρική πρωτεΐνη από βιοτεχνολογική αξιοποίηση μεικτών αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων”.
  • 2011-2015: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ-ΕΣΠΑ 2007-2013 - “Μονοκυτταρική πρωτεΐνη, εδώδιμοι μύκητες και πρόσθετα τροφίμων από βιοτεχνολογική αξιοποίηση μεικτών αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων”.
  • 2011-2015: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ-ΕΣΠΑ 2007-2013  “Παραγωγή βιοντίζελ από απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων”.
  • 2013-2015: ΕΣΠΑ-ΔΡΑΣΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ  "Νανο και μικροβιοτεχνολογία κυτταρίνης: Ζυμώσεις σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για παραγωγή τροφίμων".
  • 2013-2015: ΕΣΠΑ 2007-2013-ΠΡΑΞΗ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 “Agroindustrial liquid and solid wastes as raw materials for the production of a new generation biofuel”.
  • 2013-2015: ΕΣΠΑ 2007-2013-ΠΡΑΞΗ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 “Cellulose nano- and micro- biotechnology: applications in food industries”.
  • 2013-2015: ΕΣΠΑ 2007-2013-ΠΡΑΞΗ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 “Production of new functional foods (sausages and dairy products) adding probiotics isolated from dairy products”.
  • 2015-2016: Έργο με απευθείας ανάθεση από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών ΑΕΣ ΑΕ «Αξιοποίηση υποπροϊόντων τυποποίησης σταφίδας», (Ε420).
  • 2018-2020: ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020: Ερευνητική Υποδομή για την Ανάπτυξη Βιοδιεργασιών Τροφίμων και την Εκμετάλλευση Καινοτομιών (Research Infrastructure on Food Bioprocessing Development and Innovation Exploitation; Food Innovation RI) (Κωδ. ΟΠΣ 5027222).


Διδασκόμενα Μαθήματα

Προπτυχιακά μαθήματα

  • ΧΗΜΕΙΑ  ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Υ-3ο έτος). Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
  • ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Ε-3ο έτος). Τμήμα Βιολογίας,  Πανεπιστήμιο Πατρών.
  • ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι (Ε-4ο έτος). Τμήμα Χημείας,  Πανεπιστήμιο Πατρών.  
  • ΧΗΜΕΙΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ (Ε-4ο έτος). Τμήμα Χημείας,  Πανεπιστήμιο Πατρών.
  • ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (Ε-4ο έτος) Τμήμα Χημείας,  Πανεπιστήμιο Πατρών
  • ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ (Οινολογική Εκπαίδευση). Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Μεταπτυχιακά μαθήματα

  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΜΔΕ ΒΙΟΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΒΙΟΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ, Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΓΠΑ).
  • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ (ΜΔΕ ΒΙΟΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΒΙΟΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ, Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΓΠΑ).
  • ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΔ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών).
  • ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΔ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών).
  • ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΔ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών).

Ερευνητικές Δραστηριότητες

  • Χημεία και τεχνολογία τροφίμων που παράγονται με ζύμωση (οίνος, μπύρα, προϊόντα αρτοποιίας, γαλακτοκομικά προϊόντα, προβιοτικά).
  • Τεχνολογία ακινητοποιημένων κυττάρων στην παραγωγή τροφίμων και ποτών / Συνεχείς διεργασίες.
  • Ζυμώσεις σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες / Κρυοανθεκτικοί ζυμομύκητες.
  • Μονοκυτταρική πρωτεΐνη (SCP) / Καλλιέργειες εκκινητές / Τεχνικές ξήρανσης καλλιεργειών.
  • Βιοτεχνολογική αξιοποίηση αγροτοβιομηχανικών απορριμμάτων και υποπροϊόντων για την παραγωγή νέων τροφίμων και προϊόντων προστιθέμενης αξίας (βιοαιθανόλη, οργανικά οξέα, μικροβιακό έλαιο, SCP, βακτηριακή κυτταρίνη, συστατικά τροφίμων, κ.α.) / Βιοδιυλιστήρια.
  • Βιομηχανικές βιοδιεργασίες / Scale-up.

Αντιπροσωπευτικές Δημοσιεύσεις

  • Bekatorou A., Koutinas A.A., Psarianos K., Kanellaki, M*. Low-temperature brewing by freeze-dried immobilized cells on gluten pellets. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49, 373-377, 2001.
  • Kourkoutas Y., Bekatorou A.*, Marchant R., Banat I.M., Koutinas A.A. Immobilization technologies and support materials suitable in alcohol beverages production: a review. Food Microbiology, 21, 377–397, 2004.
  • Koutinas A.A.*, Athanasiadis I., Bekatorou A., Iconomopoulou M., Blekas G. Kefir yeast technology: scale-up in SCP production using milk whey. Biotechnology and Bioengineering, 89, 788-796, 2005.
  • Koutinas A.A.*, Papapostolou H., Dimitrellou D., Kopsahelis N., Katechaki E., Bekatorou A., Bosnea L.A. Whey valorisation: A complete and novel technology development for dairy industry starter culture production. Bioresource Technology, 100, 3734–9, 2009.
  • Koutinas A.A.*, Sypsas V., Kandylis P., Michelis A., Bekatorou A., Kourkoutas Y., Kordulis C., Lycourghiotis A., Banat I.M., Nigam P., Marchant R., Giannouli M., Yianoulis P. Nano-tubular cellulose for bioprocess technology development. PLOS ONE 7, 4, e34350, 2012.
  • Karapanagioti H* and Bekatorou A. Alcohol and Dilution Water Characteristics in Distilled Anis (Ouzo). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62 (21), 4932-7, 2014.
  • Lappa K., Kandylis P., Bekatorou A., Bastas N., Klaoudatos S., Athanasopoulos N., Kanellaki M., Koutinas* A.A. Continuous acidogenesis of sucrose, raffinose and vinasse using mineral kissiris as promoter. Bioresource Technology 188, 43–48, 2015.
  • Bekatorou A., Dima A., Tsafrakidou P., Boura K., Lappa K., Kandylis P., Pissaridi, K., Kanellaki M., Koutinas A.A.*. Downstream extraction process development for recovery of organic acids from a fermentation broth. Bioresource Technology, 220, 34-37, 2016.
  • Tsafrakidou P., Bekatorou A.*, Koutinas A.A., Kordulis C., Banat I.M., Petsi T., Sotiriou M. Acidogenesis of wheat straw after chemical and microbial pretreatment for biofuel applications. Energy Conversion and Management, 160, 509-517, 2018.
  • Bekatorou A.,* Plioni I., Sparou K., Maroutsiou R., Tsafrakidou P., Petsi T., Kordouli E. Bacterial cellulose production using the Corinthian currant finishing side-stream and cheese whey: Process optimization and textural characterization, Foods, 8(6), art. 193, 2019.

Latest announces - Πρόσφατες ανακοινώσεις

Must read - Πρέπει να διαβάσω

Επικοινωνία

Τμήμα Χημείας
Πανεπιστήμιο Πατρών
Πανεπιστημιούπολη
Ρίο Αχαΐας
26504 Ελλάδα
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλέφωνο: (+302610) 996202 & 996205 (προπτυχιακά), 996203 & 996204 (μεταπτυχιακά)

Λίστες ανακοινώσεων

Οι παρακάτω λίστες ανακοινώσεων είναι διαθέσιμες για το Τμήμα Χημείας.

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ)

Για εγγραφή στη λίστα στείλτε email (προτιμήστε το ιδρυματικό σας) στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για διαγραφή από τη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ΛΙΣΤΑ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΤΜΗΜΑΤΟΣ)...