Καθηγήτρια
Τηλέφωνο: (+302610) 997123, 962964
Fax: (+302610) 997105
Προσωπική Ιστοσελίδα: http://www.chem.upatras.gr/faculty/bekatorou
Κατάλογος δημοσιεύσεων:
Ώρες επικοινωνίας:
Βιογραφικό Σημείωμα
ΣΠΟΥΔΕΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- 1990-1995: Πτυχίο Χημείας. Τμήμα Χημείας, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης.
- 1996-2001: Διδακτορική Διατριβή, με υποτροφία του ΙΚΥ, στο ερευνητικό πεδίο της Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων (Τίτλος: «Χρήση Λυοφιλιωμένων Ακινητοποιημένων και μη Κυττάρων στην Παραγωγή Μπύρας»). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
- 1998: Βεβαίωση Οινολογικής Εκπαίδευσης. Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
- 2001: Μεταδιδακτορική έρευνα (Research Officer, Spine Point 6). School of Biomedical Sciences, University of Ulster, Μ. Βρετανία.
- 2003-2004 & 2004-2005: Διδάσκουσα ΠΔ407 στη Βαθμίδα του Λέκτορα (Εργαστήρια Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων & Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης). Τμήμα Χημείας, Παν/μίου Πατρών.
- 2003-2005: Μεταδιδακτορική έρευνα στα Ερευνητικά Προγράμματα του ΥΠΕΠΘ/ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ και ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. Τμήμα Χημείας Παν/μίου Πατρών.
- 2006-2011: Λέκτορας Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
- 2011-2018: Επίκουρη Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
- 2018-2023: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
- Από 2023: Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
- 1996-1998: Discinovation, Stride Hellas, Πρόταση 360, Μέτρο 3.3: "Μέθοδος παραγωγής οινοπνεύματος με καταλύτη".
- 1997: Εκπαιδευτικό Πρόγρ. ΕΛΚΕΠΑ-ΕΕ για απόφοιτους Λυκείου: “Διάσωση και παραγωγή με παραδοσιακό τρόπο, τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων”.
- 1998-1999: Εκπαιδευτικό Πρόγρ. ΕΠΕΑΕΚ για αποφοίτους ΑΕΙ: “Ποιοτικός έλεγχος στην βιομηχανία τροφίμων και υλικών συσκευασίας”.
- 1999-2000: Εκπαιδευτικό Πρόγρ. ΚΕΚ Παν/μίου Πατρών, ΣΕΚ 1-318-2801, Περιφέρεια ΔΕ-ΕΕ: “Αμπελουργία-Αναδιάρθρωση καλλιεργειών-Οινολογία”.
- 1999-2001: ΕΠΕΤ ΙΙ: “Εκμετάλλευση τυρογάλακτος για την παραγωγή προϊόντων διατροφής με βιοτεχνολογικές μεθόδους”.
- 2002-2003: Εκπαιδευτικό Πρόγρ. ΕΠΕΑΕΚ II: Διακρατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (MSc Food Biotechnology), Παν/μιο Πατρών, Παν/μιο Ιωαννίνων, University of Ulster.
- 2003-2005: Κοινά Ερευνητικά & Τεχνολογικά Προγράμματα ΕΛΛΑΔΑ-ΣΕΡΒΙΑ: “Παραγωγή κρασιού και μπύρας με λυοφιλιωμένα ακινητοποιημένα κύτταρα σε διάφορα συστήματα βιοαντιδραστήρων. Παραγωγή εν δυνάμει εμπορικών, ξηρών βιοκαταλυτών”.
- 2003-2005: ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ: “Στερεά απορρίμματα γεωργικών βιομηχανιών σαν υποστρώματα ακινητοποίησης κυττάρων για ζύμες αρτοποιίας”.
- 2004-2007: ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: “Αξιοποίηση αποβλήτων ζυθοποιείου για την παραγωγή βιομάζας επιλεγμένων μικροοργανισμών για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας”.
- 2004-2007: ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: “Το υγρό απόβλητο της τυροκόμησης ως πρώτη ύλη για την παραγωγή προβιοτικών καλλιεργειών κεφίρ για χρήση στην παραγωγή τυριών”.
- 2007-2010: ΠΕΠ ΔΕ (ΔΕΛ 13): “Παραγωγή ξηρών αρχικών καλλιεργειών με πρώτη ύλη το τυρόγαλα για προαγωγή τροφίμων”.
- 2009-2013: ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 2009: “Προϊόντα προστιθέμενης αξίας με βάση τη μονοκυτταρική πρωτεΐνη από βιοτεχνολογική αξιοποίηση μεικτών αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων”.
- 2011-2015: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ-ΕΣΠΑ 2007-2013: “Μονοκυτταρική πρωτεΐνη, εδώδιμοι μύκητες και πρόσθετα τροφίμων από βιοτεχνολογική αξιοποίηση μεικτών αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων”.
- 2011-2015: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ-ΕΣΠΑ 2007-2013: “Παραγωγή βιοντίζελ από απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων”.
- 2013-2015: ΕΣΠΑ-ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ: "Νανο και μικροβιοτεχνολογία κυτταρίνης: Ζυμώσεις σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για παραγωγή τροφίμων".
- 2013-2015: ΕΣΠΑ 2007-2013-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011: “Agroindustrial liquid and solid wastes as raw materials for the production of a new generation biofuel”.
- 2013-2015: ΕΣΠΑ 2007-2013-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011: “Cellulose nano- and micro- biotechnology: applications in food industries”.
- 2013-2015: ΕΣΠΑ 2007-2013: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 “Production of new functional foods (sausages and dairy products) adding probiotics isolated from dairy products”.
- 2015-2016: Έργο με απευθείας ανάθεση από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών ΑΕΣ ΑΕ: «Αξιοποίηση υποπροϊόντων τυποποίησης σταφίδας», (Ε420).
- 2018-2020: ΕΠΑΝΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ενίσχυση Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας: “Ερευνητική Υποδομή για την Ανάπτυξη Βιοδιεργασιών Τροφίμων και την Εκμετάλλευση Καινοτομιών - Food Innovation RI».
Διδασκόμενα Μαθήματα
Προπτυχιακά μαθήματα
- ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Υ). Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
- ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι (Ε). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
- ΧΗΜΕΙΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ (Ε). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
- ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ (Ε). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
- ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Ε). Τμήμα Βιολογίας, Παν/μιο Πατρών (Παλαιό ΠΣ).
- ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (Ε) Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών (Παλαιό ΠΣ).
Μεταπτυχιακά μαθήματα
- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΜΔΕ ΒΙΟΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΒΙΟΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ, Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΓΠΑ).
- ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ (ΜΔΕ ΒΙΟΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΒΙΟΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ, Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΓΠΑ).
- ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Κύκλος Διδ. Διπλ., Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών).
- ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (Κύκλος Διδ. Διπλ., Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών).
- ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Κύκλος Διδ. Διπλ., Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών).
Ερευνητικές Δραστηριότητες
- Ανάπτυξη βιώσιμων βιομηχανικών (βιο)διεργασιών για τη βελτίωση της ποιότητας και διατροφικής αξίας τροφίμων (οίνος, μπύρα, αλκοολούχα ποτά, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα αρτοποιίας, μικροβιακά πολυμερή, μονοκυτταρική πρωτεΐνη, καλλιέργειες εκκινητές και τεχνικές ξήρανσής τους, κ.α.).
- Παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας (βιοαιθανόλη, οργανικά οξέα, μικροβιακό έλαιο, μονοκυτταρική πρωτεΐνη, μικροβιακά πολυμερή, συστατικά τροφίμων, ενεργά υλικά συσκευασίας, κ.α.) με αξιοποίηση αποβλήτων και πλευρικών ροών της αγροτοβιομηχανικής παραγωγής - Βιοδιυλιστήρια.
- Λειτουργικά τρόφιμα (προβιοτικά, συνβιοτικά, αντιοξειδωτικά, κ.α.).
- Τεχνολογία ακινητοποιημένων κυττάρων στην παραγωγή τροφίμων και ποτών, ζυμώσεις σε ακραίες συνθήκες, αλκοολανθεκτικοί και κρυοανθεκτικοί ζυμομύκητες, συνεχείς διεργασίες, βιομηχανικές βιοδιεργασίες, Scale-up.
- Έλεγχος ποιότητας και χημική ανάλυση τροφίμων.
Αντιπροσωπευτικές Δημοσιεύσεις
- Adamopoulou, V., Bekatorou, A., Brinias, V., Michalopoulou, P., Dimopoulos, C., Zafeiropoulos, J., Petsi, T., Koutinas, A.A. Optimization of bacterial cellulose production by Komagataeibacter sucrofermentans in synthetic media and agrifood side streams supplemented with organic acids and vitamins. Bioresource Technology, 398, 130511, 2024. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2024.130511
- Adamopoulou, V., Salvanou, A.; Bekatorou, A., Petsi, T., Dima, A., Giannakas, A.E., Kanellaki, M. Production and in situ modification of bacterial cellulose gels in raisin side-stream extracts using nanostructures carrying thyme oil: Their physicochemical/textural characterization and use as antimicrobial cheese packaging. Gels, 9, 859, 2023. https://doi.org/10.3390/gels9110859
- Plioni, I.; Panitsa, A.; Mallouchos, A.; Terpou, A.; Tsogka, I.; Adamopoulou, V.; Bekatorou, A. Production of syrups from Corinthian currant industrial finishing side-stream: Quality evaluation and volatilome. Sustainability, 15, 495, 2023. https://doi.org/10.3390/su15010495
- Plioni, I., Michalopoulou, E., Mallouchos, A., Plessas, S., Gotis, G., Bekatorou, A. Sweet wine production from the side-stream of industrial Corinthian currant processing: Product quality, antioxidant capacity, and volatilome. Molecules, 28 (14), 5458, 2023. https://doi.org/10.3390/molecules28145458
- Mantzourani, I., Terpou, A., Bekatorou, A., Plessas, S. Valorization of lactic acid fermentation of pomegranate juice by an acid tolerant and potentially probiotic LAB isolated from kefir grains. Fermentation, 8(4), 142, 2022. https://doi.org/10.3390/fermentation8040142
- Plioni, I., Bekatorou, A., Mallouchos, A., Kandylis, P., Chiou, A., Panagopoulou, E.A., Dede, V., Styliara, P. Corinthian currants finishing side-stream: Chemical characterization, volatilome, and valorisation through wine and baker's yeast production-technoeconomic evaluation. Food Chemistry 342, 128161, 2021. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128161
- Plioni, I., Bekatorou, A., Terpou, A., Mallouchos, A., Plessas, S., Koutinas, A.A., Katechaki, E. Vinegar production from Corinthian currants finishing side-stream: Development and comparison of methods based on immobilized acetic acid bacteria. Foods, 10(12), 3133, 2021. https://doi.org/10.3390/foods10123133
- Mantzourani, I., Terpou, A., Bekatorou, A., Mallouchos, A., Alexopoulos, A., Kimbaris, A., Bezirtzoglou, E., Koutinas, A.A., Plessas, S. Functional pomegranate beverage production by fermentation with a novel synbiotic L. paracasei biocatalyst. Food Chemistry, 308,125658, 2020. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125658
- Bekatorou A., Plioni I., Sparou K., Maroutsiou R., Tsafrakidou P., Petsi T., Kordouli E. Bacterial cellulose production using the Corinthian currant finishing side-stream and cheese whey: Process optimization and textural characterization, Foods, 8(6), 193, 2019. https://doi.org/10.3390/foods8060193
- Tsafrakidou P., Bekatorou A., Koutinas A.A., Kordulis C., Banat I.M., Petsi T., Sotiriou M. Acidogenesis of wheat straw after chemical and microbial pretreatment for biofuel applications. Energy Conversion and Management, 160, 509-517, 2018. https://doi.org/10.1016/j.enconman.2018.01.046