15o Συνέδριο Ιατρικής Χημείας - Ευχαριστίες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θέμα: 15o Συνέδριο Ιατρικής Χημείας - Ευχαριστίες

Μετά την ολοκλήρωση του 15ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας θα ήθελα, εκφράζοντας και τα αισθήματα του Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιατρική Χημεία» κ. Κλεομένη Μπάρλου και εκ μέρους των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής, να ευχαριστήσω τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιο Παναγιωτάκη, για την ολόθερμη και συνεχή υποστήριξη στο ΜΠΣ και στις δραστηριότητές του.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους διδάσκοντες και τους εξωτερικούς συνεργάτες, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν και συμβάλλουν στην επιτυχημένη διαδρομή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, καθιστώντας το πρωτοπόρο. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές μας για τη μεγάλη τους συμβολή, με τον ζήλο και το ενδιαφέρον που τους διακρίνει, στην πρόοδο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος και του Πανεπιστημίου.

Ο Καθηγητής Harald zur Hausen, ο οποίος έχει βραβευτεί με Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας, σε θερμή ευχαριστήρια επιστολή του προς την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη φιλοξενία και εξαίρει το υψηλό επίπεδο του Συνεδρίου, τις δραστηριότητες του Μεταπτυχιακού Προγράμματος και ιδιαίτερα τη σύνδεση της έρευνας με παραγωγικούς φορείς στους οποίους αξιοποιείται η καινοτομία που παράγεται στο Πανεπιστήμιο.

Γιάννης Ματσούκας
Καθηγητής Χημείας
π. Διευθυντής ΜΠΣ «Ιατρική Χημεία»
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου



15o Συνέδριο Ιατρικής Χημείας – Απολογισμός

Τιμή σε έναν μεγάλο Ερευνητή και Φιλέλληνα
Ομιλία του Νομπελίστα Καθηγητή Ιατρικής Harald zur Hausen για το Πρώτο Αντικαρκινικό Εμβόλιο
Ομιλία της Καθηγήτριας Βάσως Αποστολοπούλου για την πρόοδο στην Αντικαρκινική Έρευνα

Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 15ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας στις 10 Απριλίου 2014. Το 15ο Συνέδριο χαιρέτισαν με Συγχαρητήρια Μηνύματα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χαράλαμπος Γαβράς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης, ο Andrew V. Schally, βραβευμένος με Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας και η Ada Yonath, βραβευμένη με Nobel Χημείας. Τα συγχαρητήρια μηνύματα αναφέρονταν επίσης στην επέτειο για τα 50 χρόνια του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Harald zur Hausen, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης της Γερμανίας, ο οποίος βραβεύθηκε με Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας το 2008, για την έρευνά του στο ρόλο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και των λοιμώξεων στην καρκινογένεση. Στην ομιλία του, περιέγραψε με γλαφυρότητα την έρευνά του, η οποία οδήγησε στο πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο Καθηγητής Harald zur Hausen αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η αναγόρευση έγινε την Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014, στις 10:00, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών και πραγματοποιήθηκε από την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, κα Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Την τελετή χαιρέτισαν με ομιλίες τους ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητής κ. Παναγιώτης Γκούμας και ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής κ. Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, ο οποίος στην παρουσίαση του τιμώμενου, τον χαρακτήρισε “Ευεργέτη της Γυναίκας και της Ανθρωπότητας”.

Στην παρουσίαση κατά την Αναγόρευση υπογραμμίστηκε ότι ο Καθηγητής Hausen διακρίνεται από φιλελληνικά αισθήματα, καθώς πρωτοστάτησε στην υποστήριξη της Ελλάδας και των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αποστέλλοντας επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ηγεσία, με τίτλο “Support for Greece”. Την επιστολή, που δημοσιεύτηκε στο Science, συνυπέγραψαν 24 Νομπελίστες, μεταξύ των οποίων και οι James D. Watson, Andrew V. Schally και Jean-Marie Lehn, προσκεκλημένοι επίσης του ΜΠΣ «Ιατρική Χημεία» και του Πανεπιστημίου Πατρών σε προηγούμενα Συνέδρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος.

Στο Συνέδριο συμμετείχε και η διακεκριμένη ερευνήτρια, Καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Victoria της Αυστραλίας, κα Βάσω Αποστολοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην έρευνα για την ανάπτυξη Αντικαρκινικού Εμβολίου στην προστασία Ωοθηκών και Μαστού. Στην ομιλία της αναφέρθηκε ειδικότερα στη γνώση που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη εμβολίων και στα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών του αντικαρκινικού εμβολίου CVac (Cancer Vaccine). Το προϊόν, αποτέλεσμα της έρευνάς της στην Αυστραλία, έχει ήδη ελεγχθεί με επιτυχία σε κλινικές δοκιμές Φάσης Ι, ΙΙ και ΙΙΙ και έχει εγκριθεί σαν θεραπευτικό εμβόλιο σε συγκεκριμένες χώρες. Η κα Αποστολοπούλου αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία της με Ερευνητές των Τμημάτων Χημείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στην έρευνα που στοχεύει στην ανάπτυξη ανοσοθεραπευτικού εμβολίου για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.  

Στα πλαίσια των ομιλιών για τον καρκίνο, ο Επίκουρος Καθηγητής Χημείας κ. Γεράσιμος Ρασσιάς, αναφέρθηκε στο νέο αντικαρκινικό φάρμακο Trametinib, τον πρώτο αναστολέα ενζύμων ΜΕΚ, τα οποία ενεργοποιούν την κυτταρική διαίρεση. Το Trametinib είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον διεθνή Οργανισμό Υγείας FDA για διάθεση στην αγορά για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος. Ο κ. Ρασσιάς συμμετείχε ως ο επικεφαλής χημικός στη σύνθεση του Trametinib στην φαρμακευτική βιομηχανία GlaxoSmithKline  καθώς και στην  ανάπτυξη των χημικών διεργασιών. Ήταν επίσης μέλος της ομάδας συγγραφής του φακέλου που εγκρίθηκε από τον FDA.

Ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, Καθηγητής Χημείας κ. Κλεομένης Μπάρλος αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη Σύνθεση καινοτομικών παραγώγων της Ινσουλίνης στην Έρευνα για τον Διαβήτη. Ο Καθηγητής Χημείας κ. Γιάννης Ματσούκας, η συνεργάτης του Διδάκτωρ κα Μαριλένα Ανδρούτσου και η Ερευνήτρια κα Lesley Probert του Ινστιτούτου Pasteur αναφέρθηκαν στην πρόοδο των προκλινικών δοκιμών της Ελμυελίνης που στοχεύει στη θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης διακεκριμένοι Ερευνητές, οι οποίοι σε σύντομες και επικεντρωμένες στον ερευνητικό στόχο ομιλίες παρουσίασαν την πρόοδο, τα αποτελέσματα και τις εφαρμογές των μελετών τους. Οι Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Δ. Βλαχάκος, Θ. Χριστόπουλος, Θ. Μαυρομούστακος, K. Akinosoglou, Α. Τζάκος, Ε. Μαργιωλάκη, Σ. Χατζηκακού.
Ειδικότερα, ο Καθηγητής Ιατρικής κ. Δημήτρης Βλαχάκος, αναφέρθηκε στην Εψιδίνη, ένα πεπτίδιο 25 αμινοξέων που ρυθμίζει την αιμοποίηση. Ο Καθηγητής Χημείας κ. Θεόδωρος Χριστόπουλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις της τεχνολογίας και των προοπτικών των βιοαισθητήρων για τη διάγνωση ασθενειών και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Ο Καθηγητής Χημείας κ. Θωμάς Μαυρομούστακος αναφέρθηκε στον ορθολογικό σχεδιασμό φαρμακευτικών μορίων με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, στη βάση δομικών χαρακτηριστικών. Η κα Καρολίνα Akinosoglou αναφέρθηκε στο σύνδρομο σήψης και στη δραστηριότητα που αναπτύσσεται τόσο ερευνητικά όσο και κλινικά από την Ελληνική Ομάδα Μελέτης Σήψης, την οποία συντονίζει ο Καθηγητής Ιατρικής κ. Χαράλαμπος Γώγος. Ο Επίκουρος Καθηγητής Χημείας κ. Ανδρέας Τζάκος αναφέρθηκε στο μικρότερο Βιονατιδραστήρα που χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη φαρμάκων. Ο Καθηγητής Χημείας κ. Σωτήρης Χατζηκακού αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων μεταλλο-φαρμάκων. Η Λέκτορας Βιολογίας κα Ειρήνη Μαργιωλάκη αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης νέων φαρμάκων με βάση τη Δομική Βιολογία με χρήση μικροκρυσταλλικών πρωτεϊνικών ιζημάτων. Παρουσίασε ερευνητικά αποτελέσματα κρυσταλλικών συμπλόκων ανθρώπινης ινσουλίνης, με σημαντικό ενδιαφέρον για την βελτίωση των φαρμάκων κατά του διαβήτη.  
Μετά τις ομιλίες του Καθηγητή Hausen και της κας Αποστολοπούλου, ακολούθησε ένα θαυμάσιο μουσικό διάλειμμα με μελωδίες του διακεκριμένου συνθέτη Μίμη Πλέσσα από τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τη Διεύθυνση της Λίνας Γερονίκου και με τη συμμετοχή των ερμηνευτών Σπύρου Κλείσσα, Κωνσταντίνας Φαλίδα και του Νάσσου Σωπύλη στα πλήκτρα. Ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος είναι διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Cornel των Η.Π.Α. και Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό συμμετέχει ανελλιπώς στα Συνέδρια Ιατρικής Χημείας τα τελευταία χρόνια.

Στη συνέχεια, απενεμήθη από το Διευθυντή του Προγράμματος κ. Κλεομένη Μπάρλο και εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Δίπλωμα Τιμής στον Καθηγητή Hausen για την προσφορά του στην Επιστήμη και στην Κοινωνία. Αναμνηστικά Διπλώματα δόθηκαν επίσης στην κα Αποστολοπούλου και στον κ. Πλέσσα.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιατρική Χημεία» έχει προσκαλέσει παγκοσμίου κύρους ερευνητές ως κεντρικούς ομιλητές στα ετήσια συνέδριά του, μεταξύ των οποίων και οι κάτοχοι Nobel, James D. Watson (Ανακάλυψη Διπλής Έλικας DNA), Andrew V. Schally, Jean-Marie Lehn και Ada Yonath. Ο Harald zur Hausen είναι ο πέμπτος κατά σειρά κάτοχος Nobel που προσκαλείται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.

http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/311637/duo-iera-terata-tis-ereunas-gia-ton-karkino-stin-ellada/

Latest announces - Πρόσφατες ανακοινώσεις

Must read - Πρέπει να διαβάσω

Επικοινωνία

Τμήμα Χημείας
Πανεπιστήμιο Πατρών
Πανεπιστημιούπολη
Ρίο Αχαΐας
26504 Ελλάδα
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλέφωνο: (+302610) 996202 & 996205 (προπτυχιακά), 996203 & 996204 (μεταπτυχιακά)

Λίστες ανακοινώσεων

Οι παρακάτω λίστες ανακοινώσεων είναι διαθέσιμες για το Τμήμα Χημείας.

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ)

Για εγγραφή στη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για διαγραφή από τη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ΛΙΣΤΑ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΤΜΗΜΑΤΟΣ)...