Μπεκατώρου Αργυρώ

bekatorou
bekatorou

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Τηλέφωνο: (+302610) 997123, 962964

Fax: (+302610) 997105

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://www.chem.upatras.gr/faculty/bekatorou

Βιογραφικό Σημείωμα

ΣΠΟΥΔΕΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • 1990-1995: Πτυχίο Χημείας. Τμήμα Χημείας, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης.
  • 1996-2001: Διδακτορική Διατριβή, με υποτροφία του ΙΚΥ, στο ερευνητικό πεδίο της Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων (Τίτλος: «Χρήση Λυοφιλιωμένων Ακινητοποιημένων και μη Κυττάρων στην Παραγωγή Μπύρας»). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • 1998: Βεβαίωση Οινολογικής Εκπαίδευσης. Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • 2001: Μεταδιδακτορική έρευνα (Research Officer, Spine Point 6). School of Biomedical Sciences, University of Ulster, Μ. Βρετανία.
  • 2003-2004 & 2004-2005: Διδάσκουσα ΠΔ407 στη Βαθμίδα του Λέκτορα (Εργαστήρια Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων & Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης). Τμήμα Χημείας, Παν/μίου Πατρών.
  • 2003-2005: Μεταδιδακτορική έρευνα στα Ερευνητικά Προγράμματα του ΥΠΕΠΘ/ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ και ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. Τμήμα Χημείας Παν/μίου Πατρών.
  • 2006-2011: Λέκτορας Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • Από το 2011: Επικ. Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • 1996-1998 (Ερευνητής): Πρόγραμμα DISCINOVATION, STRIDE HELLAS, ΠΡΟΤΑΣΗ 360, ΜΕΤΡΟ 3,3 - "Μέθοδος παραγωγής οινοπνεύματος με καταλύτη".
  • 1999-2001 (Ερευνητής): Πρόγραμμα ΕΠΕΤ ΙΙ - “Εκμετάλλευση τυρογάλακτος για την παραγωγή προϊόντων διατροφής με βιοτεχνολογικές μεθόδους”.
  • 2003-2005 (Μεταδιδ. ερευνητής): Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ- ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ - “Στερεά απορρίμματα γεωργικών βιομηχανιών σαν υποστρώματα ακινητοποίησης κυττάρων για ζύμες αρτοποιίας”.
  • 2003-2005 (Μεταδιδ. ερευνητής): ΚΟΙΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΕΛΛΑΔΑ-ΣΕΡΒΙΑ (ΓΓΕΤ) - “Παραγωγή κρασιού και μπύρας με λυοφιλιωμένα ακινητοποιημένα κύτταρα σε διάφορα συστήματα βιοαντιδραστήρων. Παραγωγή εν δυνάμει εμπορικών, ξηρών βιοκαταλυτών”.
  • 2004-2007 (Μεταδιδ. ερευνητής): Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ - “Αξιοποίηση αποβλήτων ζυθοποιείου για την παραγωγή βιομάζας επιλεγμένων μικροοργανισμών για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας”.
  • 2004-2007 (Μεταδιδ. ερευνητής): Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ - “Το υγρό απόβλητο της τυροκόμησης ως πρώτη ύλη για την παραγωγή προβιοτικών καλλιεργειών κεφίρ για χρήση στην παραγωγή τυριών”.
  • 2007-2010 (Μεταδιδ. ερευνητής): Πρόγραμμα ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΔΕΛ 13) - “Παραγωγή ξηρών αρχικών καλλιεργειών με πρώτη υλη το τυρόγαλα για προαγωγή τροφίμων”.
  • 2009-2013 (Επιστ. Υπεύθυνος): ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 2009 - “Προϊόντα προστιθέμενης αξίας με βάση τη μονοκυτταρική πρωτεΐνη από βιοτεχνολογική αξιοποίηση μεικτών αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων”.
  • 2011-2015 (Μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής διατριβής): ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ-ΕΣΠΑ 2007-2013 - “Μονοκυτταρική πρωτεΐνη, εδώδιμοι μύκητες και πρόσθετα τροφίμων από βιοτεχνολογική αξιοποίηση μεικτών αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων”.
  • 2011-2015 (Μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής διατριβής): ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ-ΕΣΠΑ 2007-2013 - “Παραγωγή βιοντίζελ από απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων”.
  • 2013-2015 (Μέλος ερευνητικής ομάδας – Επιβλέπουσα δ. διατριβών): ΕΣΠΑ 2007-2013 - ΠΡΑΞΗ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 - “Agroindustrial liquid and solid wastes as raw materials for the production of a new generation biofuel”.
  • 2013-2015 (Μέλος ερευνητικής ομάδας): ΕΣΠΑ 2007-2013 - ΠΡΑΞΗ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 - “Cellulose nano- and micro- biotechnology: applications in food industries”.
  • 2013-2015 (Μέλος ερευνητικής ομάδας): ΕΣΠΑ 2007-2013 - ΠΡΑΞΗ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 - “Production of new functional foods (sausages and dairy products) adding probiotics isolated from dairy products”.
  • 2013-2015 (Μέλος ερευνητικής ομάδας): ΕΣΠΑ - ΔΡΑΣΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ - "Νανο και μικροβιοτεχνολογία κυτταρίνης: Ζυμώσεις σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για παραγωγή τροφίμων".
  • 1997- Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ)-ΕΕ για απόφοιτους Λυκείου - “Διάσωση και παραγωγή με παραδοσιακό τρόπο, τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων” (Παραγωγή παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων).
  • 1998-1999 - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ για αποφοίτους ΑΕΙ “Ποιοτικός έλεγχος στην βιομηχανία τροφίμων και υλικών συσκευασίας”.
  • 2002-2003 - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ II. Διακρατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (MSc Food Biotechnology) - (Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, διδασκαλία, έρευνα, και διοικητική υποστήριξη).
  • 1999-2000 - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΚΕΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΣΕΚ 1-318-2801, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος – ΕΕ - “Αμπελουργία-Αναδιάρθρωση καλλιεργειών – Οινολογία”.

Διδασκόμενα Μαθήματα

Προπτυχιακά μαθήματα

  • ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Υ-3ο έτος). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Ε-3ο έτος). Τμήμα Βιολογίας, Παν/μιο Πατρών.
  • ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι (Ε-4ο έτος). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • ΧΗΜΕΙΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ (Ε-4ο έτος). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (Ε-4ο έτος) Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών
  • ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ (Οινολογική Εκπαίδευση). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.

Μεταπτυχιακά μαθήματα

  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΜΔΕ ΒΙΟΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΒΙΟΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ). Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΓΠΑ.
  • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ (ΜΔΕ ΒΙΟΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΒΙΟΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ). Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΓΠΑ.
  • ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΔ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΔ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΔ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.

 


Ερευνητικές Δραστηριότητες

  • Χημεία και τεχνολογία τροφίμων που παράγονται με ζύμωση (οίνος, μπύρα, προϊόντα αρτοποιίας, γαλακτοκομικά προϊόντα, τουρσιά – προβιοτικά προϊόντα).
  • Τεχνολογία ακινητοποιημένων κυττάρων στην παραγωγή τροφίμων και αλκοολούχων ποτών – συνεχείς διεργασίες.
  • Επεξεργασία απορριμμάτων και υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων για την παραγωγή νέων τροφίμων και προϊόντων προτιθέμενης αξίας (τρόφιμα, συστατικά τροφίμων, βιοκαύσιμα, κ.α.) – βιοδιυλιστήρια.
  • Scale-up διεργασιών.

Αντιπροσωπευτικές Δημοσιεύσεις

  • Α. Bekatorou, A. A. Koutinas, K. Psarianos, M. Kanellaki*
    Low-Temperature Brewing by Freeze-Dried Immobilized Cells on Gluten Pellets.
    Journal of Agricultural and FoodChemistry, 49(1), 373-377, 2001.
  • Kourkoutas, A. Bekatorou*, R. Marchant, I. M. Banat and A.A. Koutinas
    Immobilization technologies and support materials suitable in alcohol beverages production: a review.
    Food Microbiology, 21, 377-397, 2004.
  • A. A. Koutinas*, I. Athanasiadis, A. Bekatorou, M. Iconomopoulou and G. Blekas
    Kefir yeast technology: scale-up in SCP production using milk whey.
    Biotechnology and Bioengineering, 89(7), 788-796, 2005.
  • Plessas S., A. Bekatorou, M. Kanellaki, A. A. Koutinas*, R. Marchant, I. M. Banat.
    Use of immobilized cell biocatalysts in baking.
    Process Biochemistry 42, 1244–1249, 2007.
  • Koutinas A.A.*, H. Papapostolou, D. Dimitrellou, N. Kopsahelis, E. Katechaki, A. Bekatorou, L. A. Bosnea.
    Whey valorisation: A complete and novel technology development for dairy industry starter culture production.
    Bioresource Technology, 100, 3734–3739, 2009.
  • Koutinas, A. A.*, Sypsas, V., Kandylis, P., Michelis, A., Bekatorou, A., Kourkoutas, Y., Kordulis, C., Lycourghiotis, A., Banat, I. M., Nigam, P., Marchant, R., Giannouli, M., Yianoulis, P.
    Nano-tubular cellulose for bioprocess technology development.
    PLOS ONE 7, 4, e34350, 2012.
  • Karapanagioti, H*; Bekatorou, A.
    Alcohol and Dilution Water Characteristics in Distilled Anis (Ouzo).
    Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62 (21), 2014, 4932-7.
  • Lappa K, Kandylis P, Bekatorou A, Bastas N, Klaoudatos S, Athanasopoulos N, Kanellaki M, Koutinas* AA.
    Continuous acidogenesis of sucrose, raffinose and vinasse using mineral kissiris as promoter.
    Bioresource Technology 188, 2015, 43–48.
  • Barouni E, Petsi T, Kanellaki M, Bekatorou A, Koutinas AA*.
    Tubular cellulose/starch gel composite as food enzyme storehouse.
    Food Chemistry 188, 2015, 106–110.
  • Bekatorou* A. (2016)
    Alcohol: Properties and Determination. In: Caballero, B., Finglas, P., and Toldrá, F. (eds.)
    The Encyclopedia of Food and Health vol. 1, pp. 88-96. Oxford: Academic Press.