Μπεκατώρου Αργυρώ

bekatorou
bekatorou

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Τηλέφωνο: (+302610) 997123, 962964

Fax: (+302610) 997105

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://www.chem.upatras.gr/faculty/bekatorou

Βιογραφικό Σημείωμα

ΣΠΟΥΔΕΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • 1990-1995: Πτυχίο Χημείας. Τμήμα Χημείας, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης.
  • 1996-2001: Διδακτορική Διατριβή, με υποτροφία του ΙΚΥ, στο ερευνητικό πεδίο της Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων (Τίτλος: «Χρήση Λυοφιλιωμένων Ακινητοποιημένων και μη Κυττάρων στην Παραγωγή Μπύρας»). Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • 1998: Βεβαίωση Οινολογικής Εκπαίδευσης. Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • 2001: Μεταδιδακτορική έρευνα (Research Officer, Spine Point 6). School of Biomedical Sciences, University of Ulster, Μ. Βρετανία.
  • 2003-2004 & 2004-2005: Διδάσκουσα ΠΔ407 στη Βαθμίδα του Λέκτορα (Εργαστήρια Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων & Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης). Τμήμα Χημείας, Παν/μίου Πατρών.
  • 2003-2005: Μεταδιδακτορική έρευνα στα Ερευνητικά Προγράμματα του ΥΠΕΠΘ/ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ και ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. Τμήμα Χημείας Παν/μίου Πατρών.
  • 2006-2011: Λέκτορας Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών.
  • 2011-2018: Επίκουρη Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
  • 2018-σήμερα: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • 1996-1998: Πρόγραμμα DISCINOVATION, STRIDE HELLAS, ΠΡΟΤΑΣΗ 360, ΜΕΤΡΟ 3,3 "Μέθοδος παραγωγής οινοπνεύματος με καταλύτη".
  • 1997: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ)-ΕΕ για απόφοιτους Λυκείου “Διάσωση και παραγωγή με παραδοσιακό τρόπο, τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων”.
  • 1998-1999: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ για αποφοίτους ΑΕΙ  “Ποιοτικός έλεγχος στην βιομηχανία τροφίμων και υλικών συσκευασίας”.
  • 1999-2000: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΚΕΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΣΕΚ 1-318-2801, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος-ΕΕ “Αμπελουργία-Αναδιάρθρωση καλλιεργειών-Οινολογία”.
  • 1999-2001: Πρόγραμμα ΕΠΕΤ ΙΙ “Εκμετάλλευση τυρογάλακτος για την παραγωγή προϊόντων διατροφής με βιοτεχνολογικές μεθόδους”.
  • 2002-2003: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ II. Διακρατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (MSc Food Biotechnology).
  • 2003-2005: ΚΟΙΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΕΛΛΑΔΑ-ΣΕΡΒΙΑ (ΓΓΕΤ) “Παραγωγή κρασιού και μπύρας με λυοφιλιωμένα ακινητοποιημένα κύτταρα σε διάφορα συστήματα βιοαντιδραστήρων. Παραγωγή εν δυνάμει εμπορικών, ξηρών βιοκαταλυτών”.
  • 2003-2005: Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ “Στερεά απορρίμματα γεωργικών βιομηχανιών σαν υποστρώματα ακινητοποίησης κυττάρων για ζύμες αρτοποιίας”.
  • 2004-2007: Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ “Αξιοποίηση αποβλήτων ζυθοποιείου για την παραγωγή βιομάζας επιλεγμένων μικροοργανισμών για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας”.
  • 2004-2007: Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ “Το υγρό απόβλητο της τυροκόμησης ως πρώτη ύλη για την παραγωγή προβιοτικών καλλιεργειών κεφίρ για χρήση στην παραγωγή τυριών”.
  • 2007-2010: Πρόγραμμα ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΔΕΛ 13) “Παραγωγή ξηρών αρχικών καλλιεργειών με πρώτη ύλη το τυρόγαλα για προαγωγή τροφίμων”.
  • 2009-2013: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 2009  “Προϊόντα προστιθέμενης αξίας με βάση τη μονοκυτταρική πρωτεΐνη από βιοτεχνολογική αξιοποίηση μεικτών αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων”.
  • 2011-2015: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ-ΕΣΠΑ 2007-2013 - “Μονοκυτταρική πρωτεΐνη, εδώδιμοι μύκητες και πρόσθετα τροφίμων από βιοτεχνολογική αξιοποίηση μεικτών αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων”.
  • 2011-2015: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ-ΕΣΠΑ 2007-2013  “Παραγωγή βιοντίζελ από απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων”.
  • 2013-2015: ΕΣΠΑ-ΔΡΑΣΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ  "Νανο και μικροβιοτεχνολογία κυτταρίνης: Ζυμώσεις σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για παραγωγή τροφίμων".
  • 2013-2015: ΕΣΠΑ 2007-2013-ΠΡΑΞΗ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 “Agroindustrial liquid and solid wastes as raw materials for the production of a new generation biofuel”.
  • 2013-2015: ΕΣΠΑ 2007-2013-ΠΡΑΞΗ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 “Cellulose nano- and micro- biotechnology: applications in food industries”.
  • 2013-2015: ΕΣΠΑ 2007-2013-ΠΡΑΞΗ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 “Production of new functional foods (sausages and dairy products) adding probiotics isolated from dairy products”.
  • 2015-2016: Έργο με απευθείας ανάθεση από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών ΑΕΣ ΑΕ «Αξιοποίηση υποπροϊόντων τυποποίησης σταφίδας», (Ε420).
  • 2018-2020: ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020: Ερευνητική Υποδομή για την Ανάπτυξη Βιοδιεργασιών Τροφίμων και την Εκμετάλλευση Καινοτομιών (Research Infrastructure on Food Bioprocessing Development and Innovation Exploitation; Food Innovation RI) (Κωδ. ΟΠΣ 5027222).


Διδασκόμενα Μαθήματα

Προπτυχιακά μαθήματα

  • ΧΗΜΕΙΑ  ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Υ-3ο έτος). Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
  • ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Ε-3ο έτος). Τμήμα Βιολογίας,  Πανεπιστήμιο Πατρών.
  • ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι (Ε-4ο έτος). Τμήμα Χημείας,  Πανεπιστήμιο Πατρών.  
  • ΧΗΜΕΙΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ (Ε-4ο έτος). Τμήμα Χημείας,  Πανεπιστήμιο Πατρών.
  • ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (Ε-4ο έτος) Τμήμα Χημείας,  Πανεπιστήμιο Πατρών
  • ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ (Οινολογική Εκπαίδευση). Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Μεταπτυχιακά μαθήματα

  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΜΔΕ ΒΙΟΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΒΙΟΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ, Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΓΠΑ).
  • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ (ΜΔΕ ΒΙΟΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΒΙΟΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ, Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΓΠΑ).
  • ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΔ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών).
  • ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΔ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών).
  • ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΔ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών).

Ερευνητικές Δραστηριότητες

  • Χημεία και τεχνολογία τροφίμων που παράγονται με ζύμωση (οίνος, μπύρα, προϊόντα αρτοποιίας, γαλακτοκομικά προϊόντα, προβιοτικά).
  • Τεχνολογία ακινητοποιημένων κυττάρων στην παραγωγή τροφίμων και ποτών / Συνεχείς διεργασίες.
  • Ζυμώσεις σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες / Κρυοανθεκτικοί ζυμομύκητες.
  • Μονοκυτταρική πρωτεΐνη (SCP) / Καλλιέργειες εκκινητές / Τεχνικές ξήρανσης καλλιεργειών.
  • Βιοτεχνολογική αξιοποίηση αγροτοβιομηχανικών απορριμμάτων και υποπροϊόντων για την παραγωγή νέων τροφίμων και προϊόντων προστιθέμενης αξίας (βιοαιθανόλη, οργανικά οξέα, μικροβιακό έλαιο, SCP, βακτηριακή κυτταρίνη, συστατικά τροφίμων, κ.α.) / Βιοδιυλιστήρια.
  • Βιομηχανικές βιοδιεργασίες / Scale-up.

Αντιπροσωπευτικές Δημοσιεύσεις

  • Bekatorou A., Koutinas A.A., Psarianos K., Kanellaki, M*. Low-temperature brewing by freeze-dried immobilized cells on gluten pellets. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49, 373-377, 2001.
  • Kourkoutas Y., Bekatorou A.*, Marchant R., Banat I.M., Koutinas A.A. Immobilization technologies and support materials suitable in alcohol beverages production: a review. Food Microbiology, 21, 377–397, 2004.
  • Koutinas A.A.*, Athanasiadis I., Bekatorou A., Iconomopoulou M., Blekas G. Kefir yeast technology: scale-up in SCP production using milk whey. Biotechnology and Bioengineering, 89, 788-796, 2005.
  • Koutinas A.A.*, Papapostolou H., Dimitrellou D., Kopsahelis N., Katechaki E., Bekatorou A., Bosnea L.A. Whey valorisation: A complete and novel technology development for dairy industry starter culture production. Bioresource Technology, 100, 3734–9, 2009.
  • Koutinas A.A.*, Sypsas V., Kandylis P., Michelis A., Bekatorou A., Kourkoutas Y., Kordulis C., Lycourghiotis A., Banat I.M., Nigam P., Marchant R., Giannouli M., Yianoulis P. Nano-tubular cellulose for bioprocess technology development. PLOS ONE 7, 4, e34350, 2012.
  • Karapanagioti H* and Bekatorou A. Alcohol and Dilution Water Characteristics in Distilled Anis (Ouzo). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62 (21), 4932-7, 2014.
  • Lappa K., Kandylis P., Bekatorou A., Bastas N., Klaoudatos S., Athanasopoulos N., Kanellaki M., Koutinas* A.A. Continuous acidogenesis of sucrose, raffinose and vinasse using mineral kissiris as promoter. Bioresource Technology 188, 43–48, 2015.
  • Bekatorou A., Dima A., Tsafrakidou P., Boura K., Lappa K., Kandylis P., Pissaridi, K., Kanellaki M., Koutinas A.A.*. Downstream extraction process development for recovery of organic acids from a fermentation broth. Bioresource Technology, 220, 34-37, 2016.
  • Tsafrakidou P., Bekatorou A.*, Koutinas A.A., Kordulis C., Banat I.M., Petsi T., Sotiriou M. Acidogenesis of wheat straw after chemical and microbial pretreatment for biofuel applications. Energy Conversion and Management, 160, 509-517, 2018.
  • Bekatorou A.,* Plioni I., Sparou K., Maroutsiou R., Tsafrakidou P., Petsi T., Kordouli E. Bacterial cellulose production using the Corinthian currant finishing side-stream and cheese whey: Process optimization and textural characterization, Foods, 8(6), art. 193, 2019.